Show Filters

Drömmer du om en harmonisk och zen plats att bo på? Vad skulle du göra om du utformade ditt hem enligt Feng Shui-principerna?

Feng Shui är en tusen år gammal filosofi som har sitt ursprung i taoismen. Denna filosofi, som föddes i Kina, bygger på de fem energier som omger oss: eld, vatten, trä, metall och jord. Dessa fem energier är sammankopplade genom Yin och Yang och genom Chi, som är den energi som löper genom och förbinder alla universums element. Feng Shui, som bokstavligen kan översättas med “studiet av vind och vatten”, är konsten att harmonisera ditt bostadsområde för att främja ditt välbefinnande och din hälsa.

En Feng Shui-inredning fokuserar på att allting placeras på rätt sätt så att Chi (kraftfull positiv energi) kan flöda fritt. Förutom arrangemanget av föremålen i rummet kan Feng Shui-korten delta i denna atmosfär och sprida den önskade harmonin på platsen.

Hur du väljer en Feng Shui-målning för din heminredning på rätt sätt

För att rätt välja din Feng Shui-tavla måste du förstå hur man organiserar utrymmen och platser. Det är harmonin mellan Yin och Yang som gör att Chi kan flöda fritt i din inredning. Det är denna harmoni som kommer att erbjuda dig den kokong av mjukhet och lugn du drömmer om.
För en god cirkulation av Chi (varken för snabb så att den inte läcker ut, eller för långsam så att den inte blockerar) är det nödvändigt att införa en del, mer eller mindre viktig, av vart och ett av de fem grundelementen. Dessa element introduceras genom material, men också genom färger.

En Feng Shui-målning bör tillföra antingen de färger eller material som din inredning behöver.

  • Trä: Färgerna är bruna och gröna. Det representerar hälsa och vitalitet, men också överflöd med rikedom och välstånd.
  • Fyra: Dess färger är rött, orange, rosa, gult och lila. Den representerar passion. Det är ett starkt element. Det hjälper till att uppnå sitt mål. Det sprider en stark energi.
  • Vatten: Dess färger är blått och svart. Det representerar lugn, renhet, friskhet.
  • Jord: Dess färger är beige och gult. Jorden representerar stabilitet och skydd.
  • Metal: Färgerna är vita och grå. Den representerar precision, klarhet, noggrannhet och effektivitet.

Vad representerar en Feng Shui-tavla?

En Feng Shui-bräda svarar på de fem elementen. Den är relaterad till vatten, trä, eld, jord eller metall. Dess bild är zen, lugn och lugnande. Ibland kan den ges en touch av ljusare färg (röd eller gul) för att ge platsen en starkare energi. Detta skulle till exempel vara fallet bredvid ditt skrivbord.

Feng Shui har sitt ursprung i observationen av naturen och principen om ömsesidigt beroende mellan alla saker i den.

Våra Feng Shui-bilder är inspirerade av denna observation av naturen. Med dem kommer den in i din inredning. De inbjuder dig till meditation och kontemplation.
Vatten är ett viktigt element. Det ger lugn och rofylldhet. När det flyter (som en fontän) låter det Chi diffundera in i rummet. En Feng Shui-målning som föreställer ett vattenfall och ett berg, en bäck eller en fisk som rör sig i vatten kan ge positiv energi till ditt hem.

Jord och trä kan finnas i bilder av blommor, träd eller skogar. De ger ditt hem en känsla av stabilitet och välstånd.

Men framför allt ska du lita på dig själv. Feng Shui använder sig av symboler. Representationen av ett vilt djur bör undvikas för att skapa en avslappnad och zen atmosfär. Men om en bild lugnar dig och representerar lugn och ro för dig har den sin plats i ditt hem. En bild av Buddha eller ett Aum (eller Om) tecken kan ge den positiva och lugnande stämning du söker om de har den betydelsen för dig. Låt dina känslor vägleda dig när du skapar den atmosfär och inredning som passar dig.

I vilka rum kan du sätta upp en Feng Shui-tavla?

Din Feng Shui-tavla kan hitta sin plats i vilket rum som helst i huset. Du behöver bara respektera harmonin i ditt rum och den energi som är specifik för det.

Ditt vardagsrum är till exempel en plats för att koppla av, träffas eller dela med sig. Det är ibland lugnt och ibland fullt av energi. Du kan välja en tavla som speglar dessa olika energier med en zenbas i pastellfärger. Genom att lägga till några mer levande detaljer (t.ex. ljus eller ett rött föremål) kan du låta rätt mängd energi flöda genom rummet.

Omvänt är sovrummet en plats för intimitet. Undvik ljusa färger som ger för mycket energi och som inte främjar sömnen. Välj en bild som stämmer överens med er personliga eller parets intimitet. För att undvika att låta ditt Chi droppa, undvik dock representationer av vatten ovanför sängen.

Kan vi sätta en Feng Shui-målning i ett barnrum?

Ett barnrum är ett eget utrymme. I sitt rum sover ett barn, leker, lär sig, upptäcker, vilar i lugn och ro… Det är en plats för livet i sin egen rätt.
Ett Feng Shui-barnrum reagerar på alla dessa energier.
När du väljer din målning bör du först och främst fokusera på färgerna. I ett barnrum är mjuka färger att föredra. Om du vill lägga till ljusa färger bör de komma i små inslag.

Din Feng Shui-målning bör ha en lugnande symbolik. Den ska inte vara skrämmande för ditt lilla barn när den lyses upp av en nattlampa.
Slutligen, som i alla andra rum, undvik ett vattentema.

Bortsett från dessa få riktlinjer kan du låta dina känslor styra dig. Lyssna på din intuition och lita på att du kan komponera det mest lugnande rummet för ditt barn.