Show Filters

Konst i våra hem, låt oss prata om det, för det är nu en verklighet inom räckhåll! Även om det är ett subjektivt och högst personligt ämne, konst ger elegans och skönhet under vårt tak och i vår tillvaro. I denna anda är det möjligt att dekorera ett av rummen i ditt hem med en Degas-målning. Mellan impressionism och avantgardism, hans stil träffar spiken på huvudet för att väcka känslor i ditt hem och i din omgivning. Vi förklarar i några punkter varför.

Vad är speciellt med en Degas-målning?

Har du förundrats över målningar som föreställer unga dansare? Tavlor som kombinerar kropparnas graciösa rörelser med allvaret i ansikten som är ansträngda av ansträngning… Dessa målningar av Degas gjorde honom berömd bland de impressionistiska mästarna. I en tid då konsten översteg verkligheten genom att sublimera den, erbjöd Degas, som definierade sig själv som realistisk konstnär, en konkret representation av tillvaron. De klassiska ämnena i vardagslivet blev hans motiv: dans, men också hästkapplöpningar, scener på ett café eller en bordell, atmosfären på arbetet eller livet i Paris… Konstnären använde sig av vanliga människor för att göra en trogen representation av tidens gång och av sina medmänniskors seder och bruk.

De särskilda dragen i Degas målningar är därför vardagslivet och rörelsen. De figurer som representeras – när det finns några – täcker en stor del av duken. Statiska eller rörliga, fasta eller slanka, silhuetterna lockar vår blick, som en inbjudan att gissa ansiktsuttrycket, kroppens rörelse och att förutse vad som komma skall..

Mellan realism, romantik och akademism byggde Degas upp en stil som är lätt att känna igen i hans gruppmålningar eller individuella porträtt. Fascinerad av texturer målade han sina bilder med den mycket klassiska oljefärgen innan han övergav den för pastellfärger på duk. Användningen av pastellfärger, som inte var så utbredd vid den tiden, gjorde det möjligt för Degas att blanda färger och skapa rörelse på duken. Att betrakta en Degas-målning är både en sensorisk och känslomässig upplevelse, en upplevelse som engagerar vår erfarenhet och vår fantasi.

Hur du väljer en Degas-målning för din inredning

Att välja en målning, som dessutom är en mästarduk, för din inredning är inte trivialt. Verket, eller verken, som du ska välja kommer att vara en integrerad del av inredningen och får därför inte krocka med trenden i dina rum, samtidigt som det tillför en konstnärlig ton utan att falla i extravagans. Detta är en bra sak! Stämningen i Degas målningar är avantgardistisk, färgstark utan överdrifter och visar inspirerande scener om den vardagliga verkligheten. Degas Edmondo och Therese målning smälter in i alla former och färger i din inredning. Vem har sagt att extremer inte kan gifta sig? En Degas-målning är idealisk för att få dig att känna känslor, för att påminna dig om minnen och för att ge dig en unik syn på världen.

För att välja en Degas-målning måste du välja platsen för den målning du har skaffat, i enlighet med dess dimensioner. Om det är en stor duk är det idealiskt att placera den mitt på en stor vägg. Med tanke på de stämningar som Degas målar kommer karaktärerna att framhävas bättre om dukens geometriska mittpunkt är i ögonhöjd. Om det rör sig om en mindre Degasmålning passar duken utmärkt på en vägg med ett fönster eller en dörr, eller nära en möbel, så att duken inte blir isolerad från resten av möblerna.

Ur dekorativ synvinkel blir sambandet mellan tavlan och väggen ännu mer harmoniskt om väggen är målad i en färg som kompletterar duken. Pastellfärgerna i Degas’ verk kommer till exempel att ha svårt att passa ihop med en vägg med elektriska eller grälla toner. Det är bättre att använda neutrala toner. Om din målning hängs upp på en färgad vägg kommer den bara att öka i intensitet och djup. Färgerna mellan målningen och väggen kommer att ge ett vackert komplement till varandra. Och väggens bakgrund kommer att förstärka målningen om det är en enfärgad bakgrund, oavsett om den är vit eller färgad. Naturligtvis är en Degas-målning oförenlig med en mönstrad tapet… dekorativt faux-pas garanterat !

Degas verk och de konstnärliga representationerna av Bob Marley i ett annat register vittnar om konstens mångfald och kulturella påverkan över olika epoker och genrer, från impressionism som fångar rörelsens skönhet till det visuella uttrycket av en ikonisk artists musik och budskap. För att upptäcka målningar inspirerade av Bob Marley, utforska vår samling på Tabloid.

I vilka rum kan man hänga en Degas-målning?

Det är tavlans tema som styr valet av rum där du ska sätta upp din duk. Och omvänt kommer du att upptäcka att vissa rum i ditt hem lämpar sig lättare för en dekoration som inkluderar en mästermålning.

Ta den berömda “Dansande klass” (1873), en oljemålning på duk av Degas. Målningen bjuder inte på skådespelet av en allmän föreställning, utan på ballerinornas vardag under ett träningspass, mellan ansträngning och vila. Dansens ibland fantiserade värld framstår här som en mycket realistisk och i grunden normal scen, med svett och tårar. Denna målning är en perfekt dekoration för ett vardagsrum, på en vanlig bakgrund, ovanpå en soffa eller på en bar vägg: den ger atmosfären en mjuk värme, utan överdrifter, som drar till sig ögat och mjukar upp stämningen. Andra målningar kommer att dekorera husets rum: hästarna eller Flickan i rött kan med sina pastellfärger sublimera en inredning med en nykter, rentav renodlad dekoration. Sovrummen är inte utelämnade, eftersom dessa målningar också kan skriva in sin avantgardistiska kraft i den plats där du sover, som många vaktposter för resten av de vuxna… eller de små.

Kan man hänga en Degas-målning i ett barns sovrum?

Barnens sovrum är ofta ett tillfälle för föräldrarna att konkretisera önskemål om färger, former och volymer. Är det relevant att sätta in en Degasmålning? Låt oss säga det enkelt: Ja, det är möjligt även om inte alla mästarens målningar lämpar sig för det.
Om du funderar på att dekorera barnrummet med en Degasmålning är idealet fortfarande Degasmålningen dansklassen. Scener med dansare hittar lätt sin plats. Även hästar, eftersom dessa målningar erbjuder perspektiv som på något sätt är kopplade till barndomen. Porträtt är mer benägna att hitta en plats i vardagsrummet eller i hemmets entré.