Show Filters

Gatukonsten uppstod på 1970-talet, men tog fart ordentligt på 1980-talet. Den här stilen, som är mycket urbaniserad, förekommer främst på offentliga platser som tunnelbanor och tågvagnar, därav namnet.

Mycket snabbt spreds gatukonsten och materialiserades i olika former. Oavsett om det är målning, mosaik eller graffiti är dess framgång nu världsomspännande. Nu erbjuds den till och med i form av målningar för att försköna våra hem på ett originellt sätt.

Om gatukonsten demokratiseras är det ibland svårt att hitta och välja den målning som ska trona mitt i ditt vardagsrum eller ens identifiera en gatukonstmålning.

Vad representerar en gatukonstmålning?

Det finns många stilar av gatukonst och dessa avvecklas beroende på konstnärens smak, men också det budskap han försöker förmedla genom sitt verk. Målningarna är ofta mycket färgstarka och leker med olika material för att ge ett helt annat intryck än en vanlig målning och på så sätt dra till sig en persons blick direkt.

Vissa konstnärer gillar också att lägga till en gnutta humor i sina verk genom att vanhelga vissa populära ikoner med hjälp av färg eller genom att ta ikonerna helt ur sitt sammanhang.

Andra konstnärer föredrar att basera sin målning på ett landskap eller djur som gata konst med lejon eller tre apor av visdom för att få fram ett budskap, men aldrig utan att spela på en ton av humor.

Tack vare de olika tekniker som konstnärerna använder sig av är gatukonstmålningarna unika och kan anpassas till allas önskemål.

Hur väljer du en street art-målning till din inredning?

Det första man bör tänka på är att den målning som ska sublimera din inredning måste motsvara den atmosfär som du vill ge rummet där den ska exponeras.
En målning rik på flashiga färger kommer att ge lite pepp till ett vardagsrum i industriell stil utan att förvränga hela rummet till exempel. Å andra sidan kommer en målning i graffiti-stil att framhäva den urbana sidan av ett tonårsrum.

Storleken på den valda målningen är också viktig och måste anpassas till rummets storlek.

Undvik till exempel en väggfresco i små utrymmen, vilket skulle riskera att kväva rummet och verket skulle genast förpassas till bakgrunden i detta begränsade utrymme med för mycket visuell information.

Kom också ihåg att projicera dig in i atmosfären och föreställa dig slutresultatet för att inte göra några misstag. Det går inte att diskutera smaker och färger, men vissa verk kommer att uppskattas mer av en ung publik, till exempel graffiti. En äldre publik kommer naturligtvis att föredra mer sobra verk som mosaiker eller målningar med mindre starka och mer naturliga färger.

De två ord man bör komma ihåg när man väljer en gatukonstmålning är resonans och förstärkning.

Oavsett vilka preferenser du har när det gäller konst är det viktigt att den valda målningen harmonierar med möblerna och rummets atmosfär, både när det gäller färger och format.

I vilka rum kan du placera en street art-målning?

Det finns inga egentliga regler strikt sett för placeringen av en street art-målning i ett bostadsrum. Det finns dock några tips som kan vara användbara för att undvika ett dekorativt faux pas. En av sakerna att tänka på är att oavsett vilket rum du väljer och vilket konstverk du väljer måste de två fungera tillsammans. Det är fullt möjligt att ställa ut ett eller flera gatukonstverk i vardagsrum eller i områden med hög trafik, som korridorer eller en trappa. Denna idé kan till och med vara ytterst intressant för att fylla ut och lysa upp ett något tomt och livlöst utrymme.

Du kan också välja alternativet konstgalleri genom att avsätta ett utrymme för de konstverk som du har valt. Ett oanvänt utrymme i ditt vardagsrum kommer att vara en perfekt plats för att ställa ut ett eller flera konstverk och på så sätt ge en funktion till detta utrymme i rummet. Det finns alltså inget favoritrum för ett gatukonstverk, utan tricket är att matcha dess placering med möblerna och inredningen i det valda rummet.

Kan man placera en gatukonstmålning i ett barnrum?

Om trenden tidigare var neutrala och pastellfärgade barnrum kan barn nu få ett rum som speglar deras image. Så det är slut med babyblått eller puderrosa, utan graffiti med namn på väggen för ett helt personligt rum. Om idén är mer än intressant att ge en touch av modernitet till ett barnrum, se till att inte överdriva!

Sovrummet är ett rum för lek, men också för lugn och vila, så det är viktigt att inte förvränga detta rum med verk som är alltför överväldigande visuellt och psykologiskt. Tänk därför på att begränsa användningen av färger som är lite för flashiga och tänk på att behålla mer sobra element i detta rum. En ansamling av gatukonst i ett barnrum kan störa ditt barns sömn och ge en känsla av kvävning. Så gatukonst i ett barnrum för att personifiera och modernisera: ja. Ett överflöd av konstverk som invaderar rummet: nej. Tricket är att hitta rätt balans.