Show Filters

Hur du väljer en zenmålning för din inredning

Oavsett vilket rum du vill installera en Zen-målning i är en av de första punkterna du bör ta hänsyn till när du väljer din målning dess storlek.

Eftersom det finns flera olika storlekar på tavlor bör du ta mått på väggarna i det eller de rum som du vill dekorera, för att säkerställa att du väljer en tavla som passar perfekt i din inredning.

Det finns “enkla” tavlor, i ett stycke, som finns i olika storlekar och format: vertikala eller horisontella.

Du kan också hitta triptyker, dvs. tavlor i tre delar, som gör att du kan ta upp ännu mer utrymme och dekorera rummet som du vill genom att leka med volymer, platser och former för att skapa en unik atmosfär.

Ta också hänsyn till de material och färger som används i din inredning för att välja dem till din målning: Vit, svart och grönt är de vanligaste tonerna på zenmålningar. Din målning ska i möjligaste mån matcha resten av din inredning på bästa möjliga sätt.

Om din inredning redan består till största delen av material som trä, rotting eller till och med bomull, som är kända för sin råa sida och som främjar en Zen-atmosfär, kommer majoriteten av Zen-målningarna att passa perfekt in i din inredning.

Vad representerar en zenmålning?

En målning är ett essentiellt dekorativt element för att ge en touch av originalitet och färg till din inredning. En zenmålning är inget undantag från regeln, dess primära funktion är att dekorera ett rum.

Men låt oss inte glömma den andra, lika viktiga funktionen hos en zenmålning: avkoppling. Som namnet antyder väljs den här typen av målning för sina mönster och färger som leder till avkoppling och avslappning.

Färgerna kan vara flera, men de som föredras är neutrala färger som svart, vitt, beige eller färger som hänvisar till naturen som brunt eller grönt.

När det gäller mönstren är de lika varierande som de kan anpassas:

  • vegetation: växter, träd osv. För att få in lite grönska i en värld som blir alltmer industrialiserad är det viktigt att grönska i inredningen. Zenmålningar föreställer ofta lotusblommor, bambuer, bonsai eller andra små växter, med alltid mycket mjuka toner och mycket grönt.
  • Natur : i samma anda hittar du massor av bilder på skogar, stenar och vattenfall, som symboliserar naturens styrka och syre, som alltid är en bra källa till avkoppling. Vi har en hel rad naturmålningar på vår webbplats för att skapa den här typen av atmosfär.
  • Buddha : Buddha är den främsta symbolen för meditation och avkoppling och är en av pelarna i Zen-dekorationen, som inte bara finns i skulpturer utan också i många målningar som visar honom (se här).
  • mandalas: bilder av enhet och symboler för livet i flera religioner, mandalas har rena och mjuka linjer som inbjuder oss att slappna av.

Man kan fortfarande hitta andra motiv, som aum-symboler, som gyllene aum-bräda (en helig symbol inom hinduismen) eller tavlor som föreställer sju chakran, återigen för att ge en något mer andlig och zen touch.

I vilka rum kan du sätta en zenmålning?

Även om du kan placera en zenmålning i alla rum i ditt hem, är några att föredra: vardagsrummet och sovrummen.

Det blir intressant att dekorera vardagsrummet med en zenmålning för att göra det till en riktig kokong och en riktig fridfull fristad. Eftersom vardagsrummet är en plats där vi ofta samlas med familj eller vänner är det bra att ge det den touch av lugn som en zenmålning ger.

När det gäller sovrummen är de de perfekta platserna för en zenatmosfär: eftersom det är de rum där avkoppling är viktigast är det en riktigt bra idé att dekorera rummet med zenmålningar.

I vilket fall som helst kommer kombinationen av färger, mönster och material som används i dina zenmålningar och i resten av rummets inredning att ge dig den känsla av avkoppling och frid som du söker.

Kan man sätta en zenmålning i ett barnrum?

Att dekorera ditt småbarns rum kan vara en riktig huvudvärk, men en zenmålning kommer garanterat att vara en originell och avkopplande touch.

Eftersom sovrummet är en av favoritplatserna för Zen-inredning, kan man inte utesluta ditt barns sovrum: att sätta in en dekoration som gör att ditt barn kan slappna av och varva ner kommer säkert att favorisera hans/hennes insomning, särskilt om resten av inredningen (färgfärger eller tapeter på väggarna, material som används i rummet) gynnar en Zen-atmosfär.

För att inte glömma den “lekfulla” sidan, varför inte välja zenmålningar som föreställer mandalor i ditt barns rum? Tack vare deras avrundade former och mångfalden av de små element som utgör dem kan de hjälpa ditt barn att vakna upp till skönheten i former och teckningar.