Show Filters

Vill du ha en bild med en näckros eller näckrosor i din inredning men vet inte vilken du ska välja? Vi hjälper dig att välja den perfekta näckrosbilden som passar din personlighet eller din inredning.
Vi kommer att fråga oss vilka betydelser denna blomma har. Sedan kommer vi att se vilken typ av tavla du ska välja och slutligen i vilket rum denna tavla skulle kunna installeras för att framhäva den i din inredning.

Betydelserna av den här blomman

Vattenliljan är en blomma som har olika betydelser beroende på land och tid.
I Egypten är den synonym med öppenhet och renhet. Hos mayaindianerna är den symbolisk för överflöd och fruktbarhet, kopplad till jorden och vattnet. Hos de gamla grekerna var den en symbol för obesvarad kärlek. Den har ofta en konnotation av renhet trots att den ibland kan hittas i träsk. I vissa befolkningar representerar den hårdhet och kyla.

Liljekonvaljer eller nenuphar enligt den nya stavningen, förväxlas ofta med näckrosor och lotusblommor. Även om de har samma form är de olika arter. För att känna igen dem har faktiskt näckrosor 8 eller fler kronblad och vattenliljor 4 till 6 sepalblad. Näckrosblomman är gul, medan vattenliljeblomman kan ha flera olika färger. Lotusblomman är Indiens heliga blomma. Den är också en helig blomma i österländska religioner.

Nenuphar förekommer också i skulpturer i olika historiska stilar som‘Art Deco och‘Art Nouveau. Dessa möbler och dekorationer representerade en återgång till naturen med mycket feminina kurvor och linjer.
Den här stilen kallas Moderne Style 1900 eller Ecole de Nancy. Denna blomma sublimerades av konstnärer och möbelsnickare som Majorelle och Gallé i deras verk som “Guéridon Nénuphar” eller “Guéridon Sagittaire”.

Låt oss inte glömma den berömda målningen Monets näckrosor, symbol för impressionismen. Denna målning målades utan trädgårdarna i Giverny i Normandie. Alla visualiserar denna målning, som studeras av elever redan på dagis.
Denna målade och oändligt avskalade målning är en inspirationskälla för många konstnärer. Den har varit en grund för abstraktion.
Monet gjorde sina målningar i stort format eftersom han ville att de skulle fungera som bakgrundsbilder. Dessa bakgrundsbilder kunde fungera som en grund för meditation. Monet ville att föremålet i hans målningar skulle försvinna till förmån för en större värld, en inre värld. Han lekte också mycket med ljuset. Vi hittar dessa ljusspel i hans olika målningar av katedralerna i Rouen.

Nu när vi har en bättre förståelse för all denna symbolik kan vi besvara denna fråga :

Hur väljer man sin målning på rätt sätt?

Målningen kan ha olika storlek och form. Det finns naturbilder, som är helt annorlunda än näckrosbilder. De kan placeras i landskaps- eller porträttformat. De är inte nödvändigtvis målningar på duk som Monets näckrosor. Idag kan målningar vara reproduktioner på duk, akryl, färgfotografier eller svartvita. Om du vill ha en modern look kan du välja en målning med en realistisk eller abstrakt design, geometriska former i skandinavisk stil eller en akvarell av näckrosor. På senare tid har målningarna blivit mer voluminösa. Näckrosblommor i guld- eller silvermetall gör sitt intåg. Det finns också olika andra 3D-material, t.ex. origami, som ger intryck av att vara placerade på målningen och ger den liv.

Men var ska man sätta sin bild?

Om du väljer din drömtavla kommer den att bli en central del av din inredning. Du bör inte blanda den med andra tavlor. Såvida du inte väljer att köpa en triptyk, det vill säga tre identiska eller kompletterande målningar (en del av målningen på varje panel). Med detta system kan du klä upp en hel vägg i till exempel en matsal.

En målning med näckrosor som skulle vara en olja på duk skulle passa utmärkt tillsammans med en liten antik möbel eller en konsol i Art Nouveau-stil som vi såg tidigare i ett vardagsrum i mysig stil.

Om målningen har stora dimensioner för att föreställa ett landskap som Monet skulle ha velat, måste ditt rum vara tillräckligt stort för att tavlan ska kunna ses i sin helhet.

En tavla med näckrosor kan också placeras ovanpå en sideboard, ett lågt skåp eller en konsol i en entré eller ett matsal. Möbelns överdel kan kombineras med målningen. Där kan man placera zenföremål som en Buddha, en zenträdgård eller en grön växt.

Om du föredrar att ge en mer modern ton till din inredning är det möjligt att välja målningar med 3D-blomskulpturer (metall, papper eller något annat material).

Landskapsformatet passar bättre bakom en stor låg möbel som till exempel din soffa.

Låt oss ställa oss frågan om var du ska placera din tavla i ett vuxen- eller barnrum

I ett vuxenrum:
Den här tavlan har perfekt sin plats i ett rum ovanför din säng till exempel. Den passar och harmoniserar perfekt i ditt rum om du har valt en Fen Shui atmosfär, eller minimalistisk (med ett minimum av möbler). Den gör också att rummet kan återskapa en intim och tyst känsla.

I ett barnrum:
Det här temat inspirerar föräldrarna. Faktum är att när vi skriver det här temat på Pinterest är många baby- eller barnrum inredda på det här temat med näckrosor.
Vi väljer då hellre en teckning, en söt inramad bild för att behålla den mjuka och överskådliga sidan av våra kära småbarns rum.

Oavsett vilken inredning du har, kommer din bild naturligtvis att hitta sin plats där.