Show Filters

Hur du väljer en stillebenmålning för din heminredning

Stilleben anses vara en konstnärlig genre som är karakteristisk för västerländska bildframställningar. Den har funnits i målningarna i de flesta europeiska länder sedan medeltiden. Numera behöver man inte vara expert på konsthistoria för att veta vad ett stilleben är och för att kunna avbilda det utan problem.

Detta stillebenets popularitet gör det till ett favoritämne för alla stora målare, men också för alla nybörjare som vill lära sig måleri. Det kan även återfinnas i andra konstarter, till exempel fotografi, serier eller film. Människor som älskar konst känner ofta ett sug efter att köpa en originalmålning av detta slag eller en reproduktion av ett berömt stilleben. Om detta är fallet för dig frågar du dig förmodligen vilka kriterier du ska använda för att köpa ett stilleben för att dekorera inredningen i ditt hem. Detta beror på flera kriterier som du måste definiera innan du fortsätter din forskning.

I vilket rum i ditt hus vill du hänga ett stillliv? Vilka är måtten på den målning eller reproduktion som du vill visa upp? Vilka nyanser och färger letar du efter för att ditt rum ska bli estetiskt harmoniskt? Vilken budget har du? Om du svarar på alla dessa frågor kan du rikta din forskning och veta i vilken riktning du ska gå för att hitta det perfekta stillebenet för ditt hem.

<Vad föreställer ett stilleben?
Det är svårt att datera ursprunget till den första stillebenrepresentationen i historien. Vissa daterar den tillbaka till antiken, andra så långt tillbaka som 25 000 f.Kr. med den berömda Venus från Laussel. Men vilka är reglerna för att definiera ett stilleben? Självfallet är de vaga och har utvecklats under århundradena. I allmänhet har stilleben – eller still-life på engelska, som betyder “still life” – som huvudämne en kombination av föremål.

Oftast är det saker som en gång var levande: frukt, blommor, djur. När vi tänker på ett stilleben föreställer vi oss först och främst att matföremål visas upp: vilt, frukt och grönsaker, skaldjur, vin. Allt detta presenteras på ett bord som ser ut som om det just har lämnats. I inget fall är den mänskliga närvaron direkt synlig. Den antyds bara.

Beroende på period och land kan stillebenet också föreställa andra saker: buketter av prydnadsblommor, insekter, fiskar, ljusstakar och andra dekorativa föremål, musikinstrument… Bakom dess anodyne utseende, bakom dess triviala anspelning på vardagslivet finns det alltid en symbol, en referens eller en metafor. Nästan alla stora europeiska målare försökte sig på denna formidabla övning under sin livstid, från flamländarna på XVIᵉ-talet till avantgardisterna på XXᵉ-talet.

I vilka rum kan man placera en stillebenmålning?

Ett tekniskt konststycke eller en allegori över döden, stillebenet hittar lätt sin plats mellan väggarna hos alla konst- och kulturälskare. Men vilket rum ska man föredra om man vill hänga upp en stillebenmålning hemma? Allt beror på din inredning, konfigurationen av din interiör, men också på dina personliga preferenser. Det finns ingen regel som förbjuder visning av ett stilleben i ett visst rum. Men några regler för sunt förnuft måste beaktas när du gör ditt val.

Det finns till exempel vissa stillliv som kan visa saker på ett grovt sätt, till exempel ruttnande frukt, köttkvarter, insekter eller döda djur. Utan att ta bort något från skönheten i dessa målningar skulle det dock vara synd att placera dem i ditt kök eller matsal, där åsynen av dem kan få dina gäster att bli äcklade. Men bortsett från dessa exempel är de flesta stilleben mer aptitretande.

Lika mycket som en fruktkorg eller en bukett torkade blommor kan fungera som dekoration, lika mycket kan ett stilleben absolut pryda en del av väggen i ditt vardagsrum, kök eller hall. Med sina klara färger ger stilleben paradoxalt nog lite liv åt ett rum som är för tråkigt eller neutralt. Och om du inte har något emot lite humor, varför inte placera ett i din toalett?

Kan man placera ett stilleben i ett barnrum?

Alla rum i ditt hus eller din lägenhet är troligen värd för en stilllivsmålning. Varför skulle ditt barnrum vara ett undantag? Liksom alla konstverk kommer en stillebenmålning att bidra till att provocera ditt barns fantasi varje gång de går in i sitt rum och får syn på den. Det finns inget liknande för att stimulera deras fantasi och uppmuntra deras kreativitet. Som sådant är stillebenverk kanske mer än andra typer av målningar.

Genom att inte avbilda människor bidrar det till att dra barnets uppmärksamhet till något annat, till element som a priori inte går att agera. De vackraste stillebenen i vår kultur är mästerverk som är fulla av detaljer. Chansen är stor att ditt barn varje gång det tittar på det kommer att upptäcka ett nytt element, en ny detalj, en ny reflektion som kommer att skärpa dess iakttagelseförmåga. Stilleben är perfekta exempel för att introducera dina barn till konst och poesi. Dessa dekorativa element kommer att bidra till att skapa en atmosfär av djupt lugn i ditt barns rum. Detta är en av de största gåvor du kan ge ditt barn.