Show Filters

Vad symboliserar papegojan?

Papegojorna kommer från varma delar av världen, t.ex. Centralamerika, Afrika och Australien, och har symboler som varierar från kultur till kultur. Ofta avbildas den på en mans axel, som är en följeslagare till pirater, och symboliserar trohet. Den förekommer på många medeltida smycken som ett uttryck för kärlek. Som vittne till denna symbol lever Amazonas blå araar som ett par hela livet. Som en nästan logisk följd av detta uttrycker papegojan i Indien fruktbarhet, ofta målad i en gudinnas hand. Papegojan är ett talande djur som ibland målas i den kristna ikonografin bredvid Jungfru Maria. Dess hesa sång framkallade en besvärjelse till jungfrun. Den är också en symbol för renhet, eftersom dess fjädrar inte blir våta, en bild av den obefläckade avlelsen. Den är en fågel vid de europeiska hoven och talar till kungar och prinsar utan rädsla, vilket å ena sidan representerar mod och å andra sidan det gudomliga språket. Den mångfacetterade papegojan förekommer tidigt i fransk litteratur under namnet papegay, en arabisk term som spanjorerna tog upp som papagayo. Den representerar turvis talkonst, men också lögn, skönhet tack vare sin mångfärgade fjäderdräkt, renhet, men också lust, eftersom djuret är mycket girigt.
“0fågel från varma länder med en stor, mycket böjd näbb som kan imitera mänskligt tal”, enligt Thomas de Saluces (1394), har papegojan alltid fascinerat människan genom sin förmåga att återge språket. I Indien liknas papegojans ord ibland vid mantran, heliga och repetitiva formler som lugnar andarna. De mest troende tror att papegojans “sång”, om man är uppmärksam, orsakar positiva förändringar i livet.

Hur man väljer en papegojtavla på rätt sätt

Papegojan är ett inspirationsmotiv för målare. Den flamländska målaren Van Eycks “Madonna med kanon” är en vacker illustration av detta med en grön papegoja, symbol för återfödelse, mellan Jesusbarnet och hans mor. Andy Warhol använde på 1900-talet papegojan i alla dess färger, gult, blått och rött. Frida Kahlo gjorde till och med ett självporträtt av sig själv, omgiven av fyra mångfärgade papegojor. Från medeltidens bestiarier till popkonstens moderna papegojor – valet är stort. Idag avbildas papegojor på många olika sätt och pryder väggarna i våra hem. Valet är inte alltid lätt, eftersom fågeln med sin bländande fjäderdräkt måste passa in i den färg eller tapet som dekorerar huset. För att undvika att göra ett misstag ser papegojmålningar bra ut på en enfärgad vägg och bleka färger, särskilt målningar med flera färger som pop art papegojmålning.
Det finns väldigt många framställningar av papegojor. Att välja en målning med denna emblematiska fågel kräver ur denna synvinkel en reflektion över motivet. Ensam eller tillsammans med en papegoja, en papegoja i ett exotiskt träd eller i en bur, en papegoja på en mans eller en kvinnas axel, amatören kan gå vilse. Man bör ta hänsyn till att målningen är tänkt att pryda en vägg under lång tid, därav vikten av att välja ett motiv du gillar. Naturligtvis bör man ta hänsyn till något som ramens storlek. En gigantisk papegoja i ett litet vardagsrum kommer sannolikt att förvåna besökarna! Det rekommenderas att placera din papegojmålning i ögonhöjd, med tanke på att den sittande positionen är den vanligaste i ett vardagsrum. Väl vald blir en papegojmålning, för dig och för dem som beundrar den, en inbjudan till resor, det ljuva minnet av en vistelse i ett tropiskt land.

En papegojmålning, mer av ett vardagsrum eller kök?

Det är sällan man ser en papegojmålning i köket. Ändå är djuret känt för att vara girig. Det älskar färska produkter och naturligtvis frön. Så vad är bättre än att ackompanjera kocken med en glupsk fågel som från ögonvrån tittar på förberedelserna och matlagningen i hopp om att få sin del. Om matlagning lockar till smak, känsel och lukt är papegoja och färgat pulverbräde som hänger framför arbetsbordet en permanent blinkning för älskare av vackra recept. Som ett tyst vittne till kökshemligheter kommer din papegoja att bli avundsjuk på många.
Det är dock i vardagsrummet som papegojmålningar är vanligast. Vare sig de är moderna eller gammaldags kommer utbudet av papegojmålningar att smälta in harmoniskt i alla vardagsrum. En tavla i ett vardagsrum är värdets kännetecken, den personliga touch som gör skillnad. Den som erbjuder sina gäster en papegoja att beskåda är en originalist, en person som älskar resor, färger, rörelse och liv. Ofta placeras de ovanför en soffa, papegojmålningar finns gärna nära ett fönster framför vilket den tänker på att flyga iväg. I båda fallen överför den exotiska fågeln positiva och glada känslor till dem vars ögon den korsar.

Kan man hänga en papegojkonstduk i ett barnrum?

Barn älskar dekorationer och djur. Vet du att de ibland pratar med målningarna som förskönar deras rum. Vad är då bättre än ett talande djur! De ger dem ett namn och hittar på historier. Papegojornas skimrande färger ger god stämning i barnrummen. Det är mycket viktigt att involvera barnet i valet av bild. Barnet tar ansvar och utvecklar en förkärlek för konstverken. Papegojan blir hans vän. De kan kopiera den och hänga sina egna teckningar bredvid den, vilket ger deras rum en mycket personlig stil som kommer att beundras av familjen. För ett barn stimulerar valet av en papegojmålning hans sinnen och bjuder in honom till dagdrömmar.