Show Filters

Hur du väljer rätt valmålning för din heminredning

Vad sägs om att dyka rakt in i det största däggdjuret på planetens rike? Valen och mer specifiktblåvalen anses vara det mest imponerande djuret på jorden. Och det med goda skäl, de största exemplaren kan nå en längd på 30 meter för en vikt på 170 ton. Imponerande, eller hur? Valen är ett djur som imponerar lika mycket som det lugnar. Den intrigerar lika mycket som den fascinerar! Så om du inte kan beundra dess storlek i verkligheten, varför inte dekorera ditt hem med en valmålning? Ja, men vilken?

Valen kan representeras på olika sätt i konsten. Det är upp till dig att bestämma vad du vill att målningen ska uttrycka. När det gäller duken kan du välja mellan olika stilar och universum: mörka eller ljusa färger, målning eller fotografisk effekt, realistisk eller abstrakt stil. Om du känner för att betrakta det mystiska ansiktet på detta stora djur, som ofta beskrivs som ensamt, kommer du säkert att förföras av den abstrakta och moderna stilencykelval duken. Valen är avbildad som en samling ljusblå linjer på en svart bakgrund som påminner om den mörka och gåtfulla atmosfären i undervattensdjupet.

Om du tvärtom känner för att sprida ljushet och lugn i ditt hem kommer en målning med en mer naturlig miljö att uppfylla dina förväntningar. Magnificent Whale painting kastar oss rakt in i det stora blå. Den erbjuder oss en magnifik gradering av blått från himlen och vattnet. Valen är representerad i all sin prakt. I sitt naturliga tillstånd förbereder den sig för att dyka upp ovanför havet där solens varma och lugnande strålar väntar på den. En miljö som inbjuder till lugn och en återgång till sina rötter.

Och varför inte kombinera två passioner? Både “solnedgångsälskare” och valentusiaster kommer att få sitt lystmäte. Föreställ dig en överdådig solnedgång med varma gula, orange och röda inslag. Vid horisonten en majestätisk valstjärt som dyker ner i det djupa vattnet.

Bildens stil är inte det enda kriteriet du bör uppmärksamma. Storleken på bilden du väljer beror på rummets och väggens storlek. Se därför till att anpassa storleken på din ram till ytan på väggen du ska hänga den på. Om du till exempel vill sätta upp den på en stor vägg måste du vara noga med att måtten på din bild är tillräckligt stora så att bilden fortfarande ser bra ut.

Vad är valens symbolik?

Genom historien har valen tagit en viktig plats i olika kulturer runt om i världen. Den berömda myten om valen och Jona, en fiskare som sägs ha tillbringat tre dagar i djurets inälvor, är ett perfekt exempel. Däggdjuret representerar således havets buk, oceanernas oändlighet och till och med återfödelse.

På den rituella sidan har valen i Nya Zeeland en särskild plats i Maorimytologin. Det finns många legender kring valen.

På grund av sin storlek uppfattas valen ofta som imponerande, till och med hotfull. Denna varelse inger visdom, respekt, men också rädsla. För den vanliga människan är djurets dimensioner overkliga.

Av alla dessa skäl är valen alltså ett djur som inte lämnar någon likgiltig, och under historiens gång har den ofta betalat priset. Tyvärr har valjakten varit en plåga under flera århundraden. I flera länder i valen jagas för dess kött eller till och med för dess späck.

I vilka rum kan man sätta en valmålning?

Valen är ett djur som kan förmedla olika budskap: försoning, makt, återfödelse. Det vore synd att hänga den i ditt sovrum där du kommer att tillbringa den mesta tiden med att sova. Ett konstverk som den magnifika valmålningen inbjuder till en stunds reflektion, till och med till meditation eller återkallelse. Den kommer att finna sin plats i ett stort, ljust rum som ett stort vardagsrum eller matsal. Ett skrivbord eller en bokhylla är också ett utmärkt hem för den här typen av målning.

Kan man sätta en valmålning i ett barnrum?

Valen avbildas ofta i sin naturliga miljö : havet. Den dominerande färgen är blå. Inom psykologin framkallar blått renhet, men inte bara det. Den representerar också mildhet, lugn och kreativitet. Så varför inte använda den i ett barns sovrum? Vad kan vara bättre än denna smarta blandning av kvaliteter för att förbereda ett barn för ett mjukt inträde i drömmarnas värld? Och visste du att valar är exceptionella mödrar? I flera månader och till och med år, beroende på art. Hon skyddar sin kalv och separerar aldrig från den. Hon beter sig som en hönsmamma (vi har också bilder med hönor här) och skyddar sin avkomma för att säkerställa dess överlevnad. Under denna långa resa kommer hon att amma honom, lära honom att tala och till och med simma. Visst är det rörande! Valen är den perfekta väktaren för ett barns sovrum.