Show Filters

Hur du väljer en Bob Marley-målning för din inredning

Det finns flera olika modeller av Bob Marley-målningar:

  • De målningar med konstnären i flera färger
  • De foton av sångaren, i färg och svartvitt

Artisten är avbildad i olika ställningar : på scenen, sjungande, från gitarrspelande, rökning eller i porträtt. För att välja en Bob Marley målning till ditt hem finns det flera saker att tänka på.

För det första är den inredningsstil som redan finns i rummen avgörande. Om ditt hem redan är inrett i en ganska radikal stil blir det svårt att integrera en Bob Marley-målning. Om ditt vardagsrum är inrett och målat i en industriell eller klassisk stil kan valet av en Bob Marley-målning verka malplacerad.

För det andra bör du tänka på färgerna i ditt rum och försöka matcha dem med Bob Marley-målningen. De dominerande färgerna i målningarna är Jamaicas färger och dess flagga: gult, grönt, rött och svart. Detta är nyanser som fungerar bra tillsammans, men kan vara svåra att matcha med andra som rosa.

Slutligen måste du låtadin instinkt och ditt hjärta komma fram när du väljer en Bob Marley-målning. Valet kommer att göras enligt ens preferenser och de teman man vill fokusera på: musik, reggae, artisten, mannen, cannabis, livsstilen… Man bör välja den personliga bild som är den mest porriga av den man har av artisten.

Vad representerar en Bob Marley-målning?

Liksom en affisch av en sångare eller ett band i en tonårings sovrum, framkallar en Bob Marley-målning i ett vuxenhem passion för konstnären.

Att visa din kärlek till Bob Marley är en hyllning till denna universella och tidlösa sångare. Bilden av Bob Marley omfattar många referenser och en mängd olika teman.

Han är en reggae sångare och har komponerat världsomspännande hits. Alla känner till ett stort antal Bob Marley-låtar utan att alltid veta att de handlar om honom. Get up stand up, Could you be loved, Exodus, Is this love, One love, Jamming, No woman no cry, I shot the sheriff, … är några av Bob Marleys största hits. De flesta av dem är mer än fyrtio år gamla och spelas fortfarande ofta på radion. Låtarna används regelbundet i reklamfilmer, trailers och andra musikaliska medier. Hans låtar har haft en global räckvidd och han kan sägas vara en del av ursprunget till den så kallade världsmusikrörelsen.

Teman i hans sånger är relaterade till kärlek, vänskap, broderskap, jämlikhet, diskriminering och fattigdom. När du väljer en Bob Marley-målning till ditt hem visar du därför också dina ideologiska och politiska preferenser. Bob Marley är en symbol för fred, för broderskap. Dessutom uppträdde han med ett band, The Wailers, och familj, vänner, stammen i stort var en integrerad del av hans värld.

Slutligen är Bob Marley också, genom sin frisyr, dreadlocks och sitt beroende av cannabis, en frammaning av en “cool” livsstil, en stressfri rytm.

Bob Marley åtnjöt en enorm popularitet och åtnjuter fortfarande ett stort anseende över hela planeten. Han var en ikonisk global figur som satte sitt avtryck både hos de unga samtida som lyssnade till hans musik och hos de generationer som följde efter med sin musik och sitt engagemang. Bob Marley ansågs av vissa fans vara en profet och var förvisso en karismatisk person. Hans död i cancer 1981 och den unga åldern då han dog (36 år) förstärkte hans berömmelse och den idolisering som han var föremål för.

Att visa sin passion för Bob Marley är därför en hyllning till den stora konstnären, till mannen och till hans musik, reggae.

I vilka rum kan man placera en Bob Marley-tavla?

Det är möjligt att placera en Bob Marley-målning ialla rum i huset. Om familjen är stor och inte alla familjemedlemmar uppskattar Bob Marley är det naturligtvis bättre att placera den i ett vuxen- eller tonårsrum för mer diskretion.
En Bob Marley-målning kan placeras i ett vardagsrum om man utgår från hans passion och referenser till konstnären.

Kontoret är också en perfekt plats att placera en Bob Marley-målning som kan vara en källa till inspiration och meditation.

Köket är också lämpligt för Bob Marley-målningar, eftersom det är ett samlingsrum där människor tillbringar tid och ofta lyssnar på musik eller radio.
Slutligen kan badrummet eller toaletten, en speciell plats som ofta dekoreras med affischer av musiker eller hjältar, rymma en Bob Marley-målning.

Kan man sätta en Bob Marley-målning i ett barnrum?

Bob Marley är allmänt förknippad med cannabis. Det är därför bäst att inte sätta upp en Bob Marley-tavla i ett barnrum. Det finns många uttryckliga (cannabiscigaretter) och underförstådda hänvisningar till cannabis (jamaicanska färger som hänvisar till konstnären, musikstilen, dreadlocks) i Bob Marley-målningar. De kan göra cannabis bekant för barnet, vilket inte är tillrådligt.

Om föräldern är ett stort fan av konstnären och absolut vill hänga en Bob Marley-tavla i barnets rum, bör man dock välja en ganska neutral tavla. Idealet är att välja en målning där artisten framställs mer nyktert, utan de attribut som kännetecknar honom. När föräldern talar med barnet om målningen bör han eller hon tala om artisten i termer av musik och lyfta fram hans låtar snarare än hans livsstil.