Din korg

Franska Företaget 

–10% NU MED KODEN RDM10

Topp 23 målningar av Picasso

Det skulle vara omöjligt för någon, hur kunnig han än är inom konsten, att sammanfatta Picassos extraordinära karriär med bara 23 verk. Pablo Picasso var en proteisk konstnär som utan tvekan satte sin prägel på konstvärlden med unika målningar. Han föddes med konsten i sin själ och visade snabbt en exceptionell talang.

Redan vid 8 års ålder målade han sin första oljemålning, som han vägrade att skilja sig från fram till sin död. En stor målare hade just uppenbarat sig för världen och hans skapelser präglade hela 1900-talets konstnärliga värld. Än idag inspireras många konstnärer av hans enastående målningar och verk (målningar, gravyrer, skulpturer, gobelänger, teckningar, ….). Världen är skyldig honom kubismen och även en del vackra saker som en hel bok inte skulle kunna berätta om deras verkliga värde. Här är de bästa målningarna av Picasso.

Bibliografi om Pablo Picasso

Pablo Picasso föddes i Andalusien den 25 oktober 1881. Som förstfödd och enda son i en familj med tre barn växte Pablo Picasso upp omgiven av sin mammas och sina två yngre systrars kärlek. Vid åtta års ålder målade han sin första tavla på uppmaning av sin far José Ruiz Blasco . Det var en oljemålning som gjordes 1890. Han vägrade alltid att lämna den ifrån sig. Därefter tog hans far med honom till tjurfäktningarna i Malaga, ett tema som inspirerade honom under lång tid.

Vid 11 års ålder vände sig dock den unge pojken till landskapen i A Coruña, där hans far erbjöds ett jobb. Redan vid 14 års ålder ställde han ut sina målningar på denkonstskola där han studerade. Alla hans verk fick mycket goda recensioner och detta har varit fallet under hela hans karriär, som har varit mer än lysande. Hans verk ställs regelbundet ut på olika museer, bland annat på Louvren i Paris.

Drömmen

Drömmen är en av den berömda målarens mest kända målningar. Målningen skapades 1932 och är ett mjukt och intimt porträtt av konstnärens unga följeslagare. I målningen var Marie-Thérèse i sömn. Målningen är målad i olja i kubistisk stil. Dess skönhet ligger i de starka färgkontrasterna mellan det vita på modellens kropp och den mörka bakgrunden. Bakgrunden är röd i tonen och matchar perfekt kroppens vita färg, som blir lite blå. År 2013 såldes målningen på auktion hos Christie’s New York för 155 miljoner dollar.

Kvinnorna i Alger

Målningen Kvinnorna i Alger är den dyraste av Picassos målningar. Den föreställer kvinnor i Alger i sina lägenheter. Den är en ren succé och har använts av flera målare, bland annat Eugène Delacroix. Målningen såldes 2015 av Christie’s konstgalleri i New York för 179,3 miljoner dollar. Idag finns flera versioner på museer och i privata samlingar.

Guernica

Detta mästerverk är en av Pablo Picassos bästa målningar. Den passar perfekt in i den kubistiska stilen. Guernica är i själva verket en väggmålning målad i tre färger: grått, svart och vitt. När det gäller måtten är den 3,49 meter hög och 7,77 meter lång. Målningen är inspirerad av bombningen av Guernica. Målaren tolkar på ett förvirrande sätt den skräck och det kaos som denna katastrofala händelse i den baskiska staden 1937 skapade.

Les demoiselles d’Avignon

Les demoiselles d’Avignon målades i olja. I motsats till vad många kanske tror målades den i Barcelona och inte i Avignon. När verket släpptes fick det mycket negativ kritik, men mycket snart blev målningens transcendens ovedersäglig.

Dora Maar med en katt

Dora Maar med katt är ett porträtt av konstnärens älskarinna. På duken syns hon mystisk och provocerande. Hon sitter i en stor trästol tillsammans med en svart katt. Katten sitter uppe på henne och ser halvt road och halvt hotfull ut. Den omsorg som läggs ner på penseldragen ger porträttet en monumental kvalitet. Figuren är placerad i en dramatisk ram och färgerna som används är av sällsynt briljans. Färgerna är komplexa och påminner om Picassos magiska hand i hanteringen av rummet. Dora Maar med en katt är ett rent kubistiskt verk som inte misslyckas med att understryka skaparens skicklighet.

Jacqueline med blommor

Jacqueline Roque var Pablo Picassos nya följeslagare 1954. Den här målningen är därför hennes porträtt, mästerligt målat av konstnären. På duken är Jacqueline hukande med lång hals och mandelögon. Hon gillar denna hukande position och kommer att anta den på andra målningar av konstnären.

Figurer vid havet

Det minsta man kan säga om Pablo Picasso är att han inte alls är blygsam i sina målningar. Figures at the Seaside är inspirerad av målarens affär med den 19-åriga modellen. Han var då i femtioårsåldern. Målningen kännetecknas av groteska former av ett intimt ögonblick.

Den gamla gitarristen

Topp 23 målningar av Picasso Art
Den gamla gitarristen

I målningen är en blind gammal man framåtböjd. Bredvid honom står en rund gitarr. Gitarren fyller hela utrymmet runt den ensamma gubben, som inte verkar inse hur fattig han är när han hanterar sitt instrument. Pablo Picasso gillade särskilt temat blindhet, ett tecken på perfekt andlighet. Han utvecklade detta tema i flera av sina verk.

Vetenskap och välgörenhet

Det var vid 15 års ålder som Pablo Picasso åstadkom detta mästerverk. Hans beundrande far sa att han kunde lägga ner sina penslar. Vetenskap och välgörenhet är en målning som visar början på den unge Pablos intresse för vetenskapliga framsteg. I målningen spelar hans far rollen som läkare, medan på sängen ligger en tiggarflicka som spelar rollen som en sjuk person. Bredvid henne ligger ett litet barn, en symbol för mor och son i stor fattigdom.

Bredvid henne ligger en nunna, en roll som spelas av en tonårsflicka till vilken en viss summa pengar har betalats. Hon bar en religiös dräkt som en vän till Pablo Picassos farbror hade på sig. Verkets monumentala karaktär firades på den allmänna konstutställningen i Madrid våren 1897. På samma sätt fick Pablo Picasso en guldmedalj för det vid provinsutställningen i Malaga.

Mor och barn

Den här målningen är från 1901. Det är en olja på kartong monterad på en träpanel. På den tiden fanns det redan flera målningar av kvinnor och barn, men den här sticker ut på grund av landskapet i bakgrunden. Ett kuperat landskap och husen i en by syns tydligt. Mamman håller ett barn mot sig i ena handen och med den andra håller hon sitt barn hårt. Detta verk är en bra illustration av utvecklingen kring moderskapet. Detta tema kom att spela en viktig roll i målarens karriär fram till hans död.

Självporträtt

Målaren skapade ett perfekt självporträtt av sig själv. På duken syns han utan sina målarverktyg. Den massiva bysten, det maskliknande ansiktet och den gråaktiga hudfärgen ger modellen ett skulpturalt utseende. Detta porträtt skiljer sig från de provocerande och melankoliska porträtten från de blå perioderna. Här är det tydligt att konstnären söker ett nytt konstnärligt uttryck.

Kvinna i blått

Kvinna i blått är en målning som han målade ur minnet under sin vistelse i Madrid och som producerades i april 1901. Den föreställer en parisisk kurtisan med ett artificiellt utseende. Hennes kraftigt sminkade ansikte motsvarar det överdrivna i hennes toalett. Porträttet presenterades av Picasso på den nationella konstutställningen i Madrid och fick ett hedersomnämnande. Efter evenemanget kasserades verket av målaren innan det återfanns fem år senare.

Dansen

I hopp om en ny guldålder anslöt sig Picasso till Diaghilev och Massine i Monte Carlo för en säsong med farniente och balett. Allt gick dock inte enligt planerna. Det katastrofala tillståndet i hans förhållande med Olga tillsammans med nyheten om hans vän Raymond Picots död störtade Picasso i ett tillstånd av melankoli och frustration. Raymond Picot var gift med Germaine Gargallo, samma kvinna som Carlos Casagema, en annan vän till Picasso, hade begått självmord för.

I målningen tecknar konstnären sina två vänner, nära honom, i en slags sorglig dans med Germaine. Germaine står i mitten med utbredda armar som om hon skulle säga “att älska är att acceptera att bli korsfäst”. I den här målningen förmedlar Picasso alla de känslor som besjälar honom med ett våld som sällan har nått sin like i hans penseldrag.

Stenkvinnor i baren


La pierreuse au bar är en målning som konstnären gjorde 1902 i Barcelona. Målningens titel föreställer kvinnliga gatuprostituerade. I målningen tecknar konstnären två av dessa kvinnor som sitter vid baren med oskyddade axlar. Vid en första anblick ser vi deras nakna ryggar och deras vackra, prydliga hår. I mitten av kompositionen finns ett tomt glas.

De nakna ryggarna och de vågade skildringarna av de upprättstående kvinnornas kroppar förmedlar en känsla av erotik värdig Gauguins konst. Detta verk köptes direkt från konstnären av Gertrude och Leo Stein. Det förblev i Gertrudes privata samling fram till 1935, då det kom in i Christies New York-samling och sedan hamnade i Hiroshimas konstmuseum 1978.

Absintdrickaren

Topp 23 målningar av Picasso Art
Absintdrickaren

Den här målningen målades av konstnären när han bara var 22 år gammal. Temat här är isolering, ensamhet och tomhet på ett kafé. Detta var inget nytt tema vid den här tiden, eftersom flera konstnärer redan hade framkallat det i sina verk, bland annat Degas och de Toulouse-Lautrec. Det som gör Picassos målning så speciell är den känsla av dramatik som han lägger in i den.

En ensam kvinna sitter vid ett bord på ett café. Bakom henne, i bakgrunden, kan man känna den känsla av obehag som skapas av den tvivelaktigt rena röda väggen. Hela målningens inställning har kretsat kring den blåaktiga tonens flathet. När det gäller väggarnas färg drar den lätt till sig den ensamma kvinnans förtvivlan. Hennes högra hand som håller i slaget är också ett uttryck för hennes inre kamp för tillfället.

Det blå rummet

Det här verket målades efter Picassos första separatutställning på Vollardgalleriet. Den här målningen är en av de första figurerna från den blå perioden. Det måste dock sägas att den var starkt inspirerad av Degas och Henri de Toulouse-Lautrecs verk. Konstnären använde sig av flera variationer av blått.

Kvinnor på toaletten


detta monumentala collage, som gjordes vintern 1937-1938, behandlar temat frisyrer. I målningen tecknar Picasso tre kvinnor. I verkligheten är dessa de kamrater som har passerat genom hans liv. Även den som har ett skarpt öga kan se Marie-ThérèseWalters, Olga Picassos och Dora Maars ansikten. I den här målningen kompenserar Picasso för några av de små tekniker som han vägrade att använda i Guernica. Här använder han till exempel en mängd pappersutklipp med olika motiv. Denna process härstammar i själva verket från den kubistiska stilen.

Flickan med den blommiga korgen

Detta var den första målning som Gertrude Stein köpte direkt av Picasso. Vid den tidpunkten tyckte hon inte att formen på benen var så fantastisk. Konstnären erbjöd sig att skära sönder duken. Hon vägrade och behöll målningen som den var. Målningen är en föreställning om en ung tonårsblommflicka som för att överleva inte tvekade att prostituera sig för att överleva. Hon brukade posera för olika konstnärer som van Drongen och Modigliani. Hennes tunga hår och sällsynta skönhet gör henne till en kvalitetsmodell. Flickan med blomsterkorgen såldes för 115 miljoner dollar den 8 maj 2018 på en auktion hos Christie’s i New York.

En gammal jude med en pojke

Ingen kan säga vilka karaktärer som representeras i detta verk: en blind gammal man med en pojke eller en gammal jude med en pojke. Hur som helst är det roligt att se hur dessa två karaktärer försöker vara tillsammans. De två klamrar sig fast vid varandra med en kärleksgåva mellan dem. Teckningen är gjord med en neutral bakgrund.

Ung kvinna med spegel

Den här målningen är en representation av Marie-Thérèse, Pablo Picassos älskarinna. På duken har hon en slät rosa lavendelprofil på en vit bakgrund. Hennes läppar är målade med rött medan hennes ögonlock är framhävda med grönt. Den unga kvinnans profil är delad i ett frontalporträtt. Målningen representerar dag och natt hos den unga kvinnan full av vitalitet och oskuld.

Vissa kritiker påpekar dock att det traditionella temat om fåfänga också används i denna målning. Till höger kan man se den unga kvinnan reflektera och hennes reflektion som en projektion av hennes själ som genomgår en djup inre kamp, som om hon försöker förena sina olika jag.

Den vackra holländska kvinnan

Detta verk gjordes 1905 under målarens semester i den nederländska staden Alkmaar. Modellens liv kan inte beskrivas exakt. Många säger att hon är dotter till ägaren av pensionatet där Pablo Picasso bodde. Det är dock säkert att säga att målaren valde denna flicka på grund av hennes kropp, som var väl skulpterad av Moder Natur. Faktum är att många unga flickor på den tiden arbetade på mjölkgårdar och bar traditionella dräkter och kläder, precis som modellens. Det finns något subliminalt med deras hudfärg.

Violin

Den här bilden, som gjordes 1912, målades av konstnären när han arbetade i Sorgue. Under denna period målade han en serie verk som föreställer musikinstrument. Det var från denna målning som Pablo Picasso övergick från enkel kubism till syntetisk kubism.

Tre musiker

Topp 23 målningar av Picasso Art
Tre musiker. Philadelphia Museum of Art, USA

Tre musiker är den sista målning som konstnären gjorde med den syntetiska kubismens teknik. Den målades i Fontainebleau sommaren 1921. Målningen är ett förspel till“Tre kvinnor vid källorna”, som var en stor framgång under den neoklassiska perioden som inleddes 1917.

I “De tre musikerna” kan man se en pierrot som spelar klarinett till vänster. I mitten finns en harlekin som spelar gitarr, medan en munk till höger håller i noter och sjunger.

Picassos bästa målningar: en sammanfattning

Om det fanns målare före Pablo Picasso måste man säga att han fullständigt revolutionerade den konstnärliga världen. Hans verk satte standarden för den samtida konsten. Långt efter hans död fortsätter hans verk att tävla i världens största gallerier. Han är utan tvekan den bästa målare som världen någonsin har sett. De stora konstskolorna och samtida målare fortsätter att inspireras av hans exceptionella skapelser.

Och du, vilken är den bästa målningen av målaren enligt din åsikt? Berätta för oss i kommentarerna.

Gratis leverans

från och med 1025 kr i inköp

Lyhörd kundtjänst och Svenska🇸🇪

5/7d dagar via E-mail

Leverans till Sverige

Leverans inom Sverige

100 % Säker

PayPal / MasterCard / Visa

10 % rabatt på hela butiken!

Anmäl dig till vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och få din välkomstgåva.