Din korg

Franska Företaget 

–10% NU MED KODEN RDM10

Topp 19 kända målningar från Louvren

Louvren är ett museum i Paris som är känt för sina fantastiska målningar. Det är sant att de flesta känner till denna plats, särskilt på grund av Mona Lisa. Detta är dock inte den enda magnifika samlingen som museet har. Det finns 460 verk som utgör samlingarna. Du kan få tillgång till både samtida och antika verk. Med tanke på mångfalden och mångfalden av föremålen är det komplicerat att i detalj redogöra för alla dessa verk i den här artikeln. Här presenterar vi dock 19 kända målningar från Louvren. Upptäck de vackraste verken från museet i den här artikeln.

Medusas flotte

Medusas flotta är en mycket berömd målning på Louvren. Konstverket är gjort i oljefärg och är 4,91 m högt och 7,16 m brett. Denna mycket populära målning skapades av Théodore Géricault under 1800-talet (1818-1819). Verkets realism är en mycket viktig detalj som till och med har fått vissa att avråda känsliga själar från målningen.

Medusas flotte illustrerar en speciell händelse, nämligen Medusas förlisning. Den visar såväl de överlevande som de skeppsbrutna. Vi noterar att de som fortfarande lever gör tecken som ropar på hjälp till ett annat fartyg som de kan se i fjärran, så att det kan komma till deras undsättning. Detta är ett verk från Louvren som vittnar om Medusas tragiska förlisning.

Mona Lisa

sur le sol en extérieur, un homme dessine la joconde. il est accroupi en haut à col roulé vert en train de dessiner à la crée le bras de la joconde. il a des modèles à côté de la joconde. il a également un boite à pièces.
Reproduktion av Mona Lisa

Hur kan vi tala om Louvren utan att tala om Mona Lisa? En emblematisk och mycket populär målning som målades i olja. Verket kallas fortfarande Mona Lisa och är 77 cm högt och 53 cm brett. Leonardo da Vinci är konstnären som vi har att tacka för detta unika verk som har förblivit legendariskt i århundraden. Han skapade världens mest kända verk på 1800-talet.

I grund och botten ska målningen föreställaFrancesco del Giocondos hustru. Historier om stölden av verket eller dess ursprung lockar fortfarande många människor runt om i världen. På det hela taget är Mona Lisa helt enkelt en målning som måste ses på Louvren.

Bröllopet i Kana

Ett av de berömda konstverken i Louvren är “Bröllopet i Kana“. Detta är en målning som har sitt ursprung i Bibelns gamla testamente. Den är 66,6 meter hög och 9,90 meter bred. Verket beställdes ursprungligen av benediktinermunkarna i ett kloster i Venedig av målaren Veronese.

Målningen visar det venetianska samhället under sin tid genom en biblisk berättelse. Det var ett bröllop där Jesus Kristus och hans mor Jungfru Maria deltog. Denna händelse markerades av förverkligandet av det allra första miraklet av J-C som förvandlade vatten till vin.

Samothraks seger

Detta är en av de vackraste grekiska skulpturerna. Segern från Samothrake är en marmorstaty med en höjd på 5,57 m. Det är förmodligen en av de största skulpturerna i Grekland. Det är utan tvekan ett av de största verken som du måste se en gång på Louvren. Denna ikoniska staty är mycket imponerande och är ett konstverk som visar på de gamla grekernas höga konstnärliga känsla.

Segern från Samothrake är en staty som ger liv åt det antika Greklands prakt och är än idag ett sällsynt verk som alla konst- och historieentusiaster måste se.

Venus från Milo

Det går inte att tala om antika skulpturer utan att nämna den mycket berömda Venus de Milo. Detta är en representation av den berömda gudinnan Venus eller Afrodite hos grekerna. Denna skulptur är ganska speciell eftersom den saknar armar. Detta minskar dock inte dess skönhet, som har bestått genom tiderna och över olika landskap.

För den lilla anekdoten bör man komma ihåg att denna skulptur upptäcktes av människor som beslutade att erbjuda den till kung Ludvig XVIII år 1820. Det var suveränen själv som senare donerade verket till Louvren-museet.

Det bör också noteras att denna skulptur ursprungligen gjordes av religiösa personer. Med tiden och med tanke på dess betydelse för grekerna har den dock blivit djupt poetisk. Du kan beundra denna intressanta skulptur av Venus de Milo på Louvren.

Läs också: Hur hänger man upp en tung tavla?

Napoleons ritual

Du är förmodligen inte främmande för den berömda målningen av Napoleons kröning. Det är en mycket populär målning som gjordes med olja på en duk som är 6,21 m hög och 9,79 m bred. Den berömda målaren Jacques-Louis David valdes ut för att göra verket.

David är välkänd för sina historiska fresker. Det är därför säkert lämpligt att han var ansvarig för utformningen av denna målning. Detta ganska imponerande och gigantiska verk illustrerar Napoleons kröning och kejsarinnan Josefines kröning.

Målningen representerar ganska väl den pompa som denna ceremoni innebär, där varje karaktärs position studeras av estetiska men också politiska skäl. Det är en målning som man bör se och säkert återupptäcka vid enstaka tillfällen. Den drar naturligtvis till sig mycket uppmärksamhet från konstälskare, men också från historiker.

Friheten vägleder folket

En målning som också kan fånga din uppmärksamhet på Louvren är mästerverket Liberty Guiding the People. Den är gjord i olja på duk och är 2,60 meter hög och 3,25 meter bred. Detta verk offentliggjordes på 1830-talet när man anordnade salonger i Louvren där samtida målningar presenterades.

Liberty Guiding the People togs då med i listan över målningar från den samtida perioden. Ursprunget till denna målning är revolutionen i Trente Glorieuses. Verket är faktiskt en representation av en allegori över friheten i form av en kvinna med bar bröst.

Förutom dess inneboende egenskaper som drar till sig besökarnas uppmärksamhet bör man också notera att detta konstverk också är en symbol för frihet och republiken. Som ett resultat av detta nämns denna målning ofta i historieundervisning för att beskriva ett ganska speciellt historiskt sammanhang.

Vill du upptäcka målningen Freedom Leading the People? Det är möjligt att göra det på Louvren, som öppnar sina dörrar för dig. Upplevelsen kommer säkerligen att bli mycket berikande.

Hästarna i Marly

Hästarna i Marly är en av de mest kända marmorstatyerna i världen. Verket föreställer en häst och riddare. Den är ganska detaljerad och du kan se alla inneboende detaljer i den här typen av arbete. Det är en ganska berömd staty och namnet har givits till flera viktiga platser i olika städer. De var mycket framgångsrika på sin tid och hade till och med ett stort inflytande på hästmodet, på konsten.

Å andra sidan är det nyttigt att notera att originalversionerna av hästparet med hästskötare finns utställda på Louvren-museet. Man kan visserligen se avgjutningar av dem på Château de Marly i kommunen Marly-le-Roi, men det är inte originalen.

Monzons lejon

Lejonet från Mouzon är ett verk av gjuten och graverad brons. Det är ett verk som är knutet till avdelningen för islamisk konst. Det är en fontänmynning som uppskattas vara från 1100- eller 1200-talet och kommer från Konungariket Spanien. Som ni vet är de flesta bronsarbeten ganska speciella.

Det är faktiskt sällsynt att veta det exakta ursprunget för dessa verk. Monzons lejon är dock verkligen av spanskt ursprung. Dessutom är det ett mycket intressant verk som du kan upptäcka på Louvren-museet som förvarar många konstskatter.

Porträtt av en ung kvinna

Bland de intressanta verk som du kan upptäcka på Louvre-museet har du porträttet av en ung kvinna. Det är en målning på trä som är 42 cm hög och 24 cm bred. Detta porträtt kallas fortfarande för europeiskt och finns i kategorin egyptiska antikviteter.

Målningen på trä är ganska populär för det idealiserade ansiktet och dess halsband av bladguld. Det exakta året för verket är inte känt. Enligt experter på området är det dock från det andra århundradet.

De bevingade tjurarna

représentation du taureau ailé du Louvre
Reproduktion av den bevingade tjuren i Louvren

“De bevingade tjurarna” är en basreliefskulptur som mäter 4,2 m i höjd, 4,36 m i längd och 0,97 m i djup. Verket visar flera tjurar med människohuvuden. Dessa placerades vid ingångarna till städer och i tempel för att skydda dem från yttre faror. Det är ett verk som var ganska betydelsefullt för de troende som i denna skulptur fann en ganska trovärdig beskyddare.

Med sin höjd på 4 meter är det en ganska imponerande skulptur. Den fortsätter att förvåna alla besökare på Louvren-museet. Skulle du vilja besöka detta magnifika konstverk? En upplevelse på Louvren-museet gör det möjligt för dig att göra denna rika upptäckt.

Den döende slaven

Michelangelo var ansvarig för att skapa en skulptur av den italienska mästaren. Det måste sägas att namnet på denna skulptur är lite missvisande om man inte känner till sammanhanget. Verket gjordes mellan 1513 och 1516. Den döende slaven är ett ganska speciellt verk som du kan upptäcka på Louvren-museet.

Det speciella med den här skulpturen är att skulptören, i det här fallet Michelangelo, inte lyckades slutföra verket. Den avbildade mannen är helt naken. Det finns flera av dem. En annan döende slav finns utställd på Louvren. De beställdes ursprungligen till Julius II:s grav i Peterskyrkan i Rom.

Den hukande skribenten

Den hukande skrivaren är en berömd skulptur som gjordes av kalksten. Detta ganska intressanta verk är 54 cm högt. Det är dock fortfarande imponerande för besökare. Den sitter med korslagda ben och är en skulptur som användes för att illustrera skrivandet i gamla egyptiska historieböcker.

Man kan tydligt se att figuren arbetar. Du kan lätt föreställa dig hans papyrusark på benen och hans pensel i den högra handen. Den hukande skribenten är en intressant skulptur som du bara kan se på Louvren. För en upptäckt full av överraskningar och ett möte med historien, ta en tur till museet.

Spetsaren

Spetsaren är en ganska populär målning och ett ganska populärt verk, inte minst på grund av framgången för de projekt som inspirerats av den. Det är i princip ett verk i olja på duk som mäter 24,5 cm i höjd och 21 cm i bredd. Den period under vilken detta verk producerades är 1500-talet. Målningen är gjord av Johannes Vermeer.

Det bör också noteras att Spetsaren har uppmärksammats av allmänheten genom romanen och filmen med Isabelle Huppert. När det gäller beskrivningen av målningen måste det sägas att den är ganska explicit. Den visar en ung flicka som koncentrerar sig på sitt arbete. Det är en trogen representation av den tidens sysselsättning, distraktioner och arbete. Du kan beundra detta verk av folkkonst på Louvren-museet.

Gabrielle d’Estrées och hennes syster

Denna målning i olja på duk är 96 cm hög och 125 cm bred. Den målades mellan 1594 och 1595 och är ett förmodat porträtt av Julienne och Gabrielle d’Estrées. På verket kan man se den förstnämnda klämma den sistnämnda i bröstet. Det är ett av de verk som drar till sig besökarnas uppmärksamhet på grund av dess erotiska inslag. Betydelsen av denna målning skiljer sig dock åt enligt flera teorier.

Vissa hävdar att målningen också syftade till att tillkännage Gabrielle d’Estrées graviditet. Gesten att klämma ihop hennes bröst anses då vara en handling som utförs som en upptakt till hennes roll som mor. Det är därför en symbol som till en början får erotiska drag. Oavsett hur det förhåller sig är det intressant att upptäcka detta enorma konstverk i Louvren.

Det turkiska badet

Det turkiska badet är en oljemålning på trä med en diameter på 108 cm. Till att börja med bör du veta att detta verk skapades av Jean-Auguste-Dominique Ingres. Ingres var en mycket berömd målare på sin tid. År 1862 målade han Det turkiska badet, som visar en grupp nakna kvinnor i ett harem som västerlänningar fantiserar om. Du kan beundra denna fascinerande målning på Louvren-museet.

Ruter esset fuskar

Fusket med ruter esset är en mycket berömd målning som målades mellan 1636 och 1639. Det bör noteras att den berömda målaren Georges de la Tour var ansvarig för detta verk. Han är känd för iscensättningen av spelet med blickar mellan karaktärerna . Medan fuskaren tycks vända sig till betraktaren för att avslöja sitt trick är den enda som tittar på sina kort den person som kommer att bli lurad.

Tjänaren och kvinnan vid bordet verkar ha förstått vad som står på spel. Om du vill besöka Louvre-museet är denna målning en viktig del av katalogen som du inte får missa.

Mumien

Mumien är en egyptisk relik som visas på Louvren-museet. För att se detta verk måste du gå till den egyptiska antikvitetsavdelningen . För skräckfilmsfantaster kommer du att kunna se ett verk som är ganska skrämmande. Mumien är dessutom särskilt välbevarad och vävningen av banden, särskilt runt ansiktet, är ganska speciell.

Fåglarna

Fåglarna är ett målat tak som mäter 2,71 m x 2,12 m. Två fåglar kan ses på en ljusblå bakgrund. Dekorationen består av stora plana färgytor och gör rummet dynamiskt. Det här är ett ganska intressant verk som du kan se på Louvre-museet.

Berömda målningar i Louvren: en sammanfattning

Det bör också påpekas att det finns flera tips för att besöka de olika verken på Louvren. Först och främst kan du ta en 2,5 timmars guidad tur.

Denna leds av professionella personer som är bekanta med museets olika avdelningar. De kommer också att kunna ge dig intressanta detaljer om vissa konstnärer och vissa speciella målningar. I ett andra steg kan du välja ett besök med en audioguide. Han kommer att följa med dig under hela ditt besök på Louvren. På så sätt kan du gå i din egen takt.

Slutligen bör du veta att ett besök på Louvren-museet ger dig möjlighet att se de bästa målningarna och konstverken som finns. Har du några andra målningar att föreslå oss utöver de som nämns ovan? Vilket är ditt favoritkonstverk? Lämna gärna ditt svar i kommentarerna.

Gratis leverans

från och med 1025 kr i inköp

Lyhörd kundtjänst och Svenska🇸🇪

5/7d dagar via E-mail

Leverans till Sverige

Leverans inom Sverige

100 % Säker

PayPal / MasterCard / Visa

10 % rabatt på hela butiken!

Anmäl dig till vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och få din välkomstgåva.