Din korg

Franska Företaget 

–10% NU MED KODEN RDM10

Hur reparerar man en reva i en tavla?

Oavsett om det är konstnären eller samlaren av ett konstverk kan vem som helst bli offer för en reva i en målning. En vindpust, dålig förvaring eller felaktig hantering, och dramatik uppstår. Men vad ska man göra när detta händer? Även om det inte är lätt finns det lösningar som kan användas för att uppnå ett tillfredsställande resultat. Så vart kan man vända sig för att reparera en reva i en målning? Kan alla målningar restaureras? Upptäck alla svaren i den här artikeln.

Kan en reva i vilken målning som helst repareras?

Det finns flera kategorier av målningar som används av konstnärer. De kan vara gjorda av :

  • trä ;
  • duk spänd på en ram
  • kartong med duk;
  • papp.

Förutom trämålningar, som är mycket svåra att reparera, kan alla andra kategorier repareras. Restaureringen skiljer sig därför åt beroende på vilken typ av målning det rör sig om och i vilket skick den är: obearbetad eller målad.

Om det rör sig om en tom eller målad målning

Det är mycket enkelt att reparera en tom målning. I det här fallet behöver reparatören helt enkelt binda upp duken för att göra den användbar.

Operationen blir lite knepig när målningen redan har ett verk på sig. När man reparerar måste man se till att sömmarna inte skadar teckningen eller ändrar upphovsmannens verk. En dålig söm kan resultera i ett annorlunda porträtt.

Restaurering av en uppspänd duk

Reparationen av en uppspänd målning kräver ingripande av en specialist på området. Reparationen av denna typ av målning kräver nämligen att duken demonteras innan den repareras, det är alltså nödvändigt att undvika att hantera målningen för att inte skada den ännu mer.

Reparation av en duk gjord av canvasboard

Denna typ av duk är svår att reparera på grund av sin sammansättning. Den här typen av målning är gjord av kartong som är täckt med målningsbar canvas och gör det inte lätt att reparera den om den går sönder. Duken måste först repareras med lämpliga trådar innan kartongen återställs. Denna typ av målning är fortfarande något svår att reparera.

Hur är det med fiberkartong?

Detta är fortfarande en av de lättaste att reparera i händelse av en reva. Den här typen av duk kräver bara lite skicklighet och är inte svår att reparera. Det bör dock noteras att det material som denna tavla är gjord av också är bräckligt och lätt kan presentera allvarliga fall av rivning vid sömnad.

På grund av dess bräcklighet är det bättre att överlåta reparationen till en specialist som kan använda lämpliga tekniker för restaurering.

När ska en riven tavla repareras?

Det är sant att en riven målning kan repareras. Det bör dock noteras att snitten måste vara små för att inte dra till sig observatörens uppmärksamhet. Således blir varje skåra större än 8 cm svår att dölja och kan vanställa konstnärens porträtt. Det kräver därför beröring av en professionell på området.

Om revan är stor är det möjligt att limma målningen. För att göra detta limmar du helt enkelt baksidan av duken med en remsa linnetyg. För att ordna framsidan i det här fallet blir det nödvändigt att göra upp med färg.

Observera att för limning är det nödvändigt att använda ett av följande lim:

  • trälim ;
  • akryllim ;
  • kaparollim.

Kom ihåg att en blandning av “kaninhud”-lim, vatten och Meudon white också kan användas för att limma en tår perfekt.

Efter limningen rekommenderas att låta den torka i rumstemperatur innan den används.

Vem kan reparera en riven målning?

En målning förblir ett känsligt föremål. För att återställa den är det därför nödvändigt att kontakta en yrkesman inom yrket. Om revan är liten kan du också lappa ihop din målning hemma.

Den professionella restauratören

Denprofessionella restauratören är den person som är kvalificerad för att reparera en målning om den är trasig. Han eller hon har alla nödvändiga verktyg för att sy ihop de olika snitten i en målning.

Den professionella restauratören har också den smidighet som krävs för att undvika att skada verket. Porträttets originalitet bevaras därför när en professionell restauratör anlitas.

Det bör också noteras att denna reparationsexpert har förmågan att demontera och återmontera duken för att uppnå en bättre söm. Oavsett om målningen är på en bår, duk eller fiber kommer en korrekt restaurering att utföras av denna specialist.

Reparera din målning själv

Det är också möjligt att reparera en reva i en målning själv. Innan man påbörjar denna operation måste man dock försäkra sig om att revan inte är gapande och att den lätt kan sys.

Med hjälp av en kirurgisk tråd och en nål kan revan försiktigt sys. Man måste dock vara försiktig under operationen för att inte skada tyget ytterligare.

Läs också: 17 tekniker för att lära sig att måla en bild

Några typer av tårar

Det finns flera olika typer av tårar. Från en enkel reva till ett gapande hål. För varje typ av reva som uppstår finns det olika reparationslösningar. Här är de vanligaste revorna:

  • de vanligaste är följande: rak reva ;
  • ren reva; ;
  • ren spricka;
  • reva med borttagna bitar.

De tre (3) första revorna är lättare att reparera, medan den sista kräver att en specialist anlitas. Det bör också noteras att en reva i en duk kan vara ett litet eller gapande hål.

Material som behövs för att reparera en trasig duk

Flera element är inblandade i reparationen av en trasig duk. Dessa inkluderar en plastpåse, en mjuk linne- eller bomullsduk. Alternativt kan en restaureringsduk användas för att reparera den skadade målningen. Utöver detta behöver du en ren trasa, ett glas vatten och platta penslar.

Dessutom behöver du ett lim av god kvalitet för att reparera din målning. Detta kan vara ett vinyl- eller lösningsmedelsfritt trälim eller ett akryllim. Caparollim eller en blandning av “kaninhud”-lim + vatten + Meudon white/Spanish white eller Gesso kan också användas för detta. Det bör dock noteras att kaninhudlim har vissa begränsningar. Vid fukt kan det gynna uppkomsten av bakterier eller mögel som kan skada duken.

Vilken teknik bör användas på en riven målning?

Hur reparerar man en reva i en tavla? Technique
Hur reparerar man en reva i en tavla?

Det finns ingen enskild teknik för att reparera en trasig målning. Dessa varierar beroende på ärrbildningens omfattning. Beroende på fallet måste man använda sig av kant-till-kant-teknik, tråd-till-tråd-teknik eller inläggsteknik.

Tekniken från kant till kant

När ärret på tavlan inte är tillräckligt stort måste kant-till-kant-tekniken användas. Detta innebär att man först passar in de två kanterna på revan utan att de överlappar varandra och sedan limmar ihop dem.

Det bör dock noteras att detta tillvägagångssätt är något komplicerat. Det görs blint på baksidan av den drabbade duken, vilket kan vara en utmaning, särskilt för nybörjare. Det är därför nödvändigt att öva väl och få råd av specialister innan man tar steget.

Tekniken för trådvis stoppning

Tekniken tråd för tråd används på målningar när revan är varken för stor eller för liten. Den består, som namnet redan antyder, av att limma in trådar av duk i revan för att dölja dess brister. För att göra detta måste trådar tas från tygets kanter för att behålla tillräckligt mycket originalmaterial.

Observera dock att denna operation kräver en viss skicklighet från utövarens sida. Detta beror på att det kräver att trådarna hålls i hålan med hjälp av verktyg endast innan de limmas. Det är därför viktigt att inte skapa någon tjocklek, annars får man stora problem när man ska göra en justering. Liksom vid kant-till-kant-tekniken sker allting på baksidan av duken.

Inläggsteknik

Inlagetekniken används endast när hålet i revan är gapande. I detta fall måste man hitta en bit duk med samma form för att fylla luckan. Liksom den föregående metoden kräver denna operation att man om möjligt tar bort en bit av själva tyget i kanterna.

Med den borttagna delen av duken ska den saknade delen av duken rekonstrueras identiskt. Denna ska sedan placeras och limmas in i hålet på baksidan av målningen. Se till att kanterna på rivningen inte är för tjocka. Annars blir reparationen inte så bra som du hade hoppats.

Hur går man till väga för att limma en riven akrylmålning?

För att reparera en reva med limningstekniken måste duken först läggas med ansiktet nedåt. Placera dock en skyddsfilm (plastmapp) i höjd med revan för att undvika spill. Limningen sker i två olika steg: på framsidan av duken och på baksidan.

Reparation av sprickor på baksidan av den trasiga duken

Att reparera baksidan av den trasiga duken bör prioriteras. För att göra detta bör du

  • torka bort eventuellt damm på de ytor som ska limmas;
  • limma kanterna på revan med en pensel över en yta som är lika stor som remsan;
  • placera tygremsan på revan, knacka och tryck sedan med fingrarna;
  • använd en platt borste som är täckt med lim för att försiktigt jämna ut den limmade remsan och få bort luft från förbandet;
  • tryck på de stora grynen runt förbandet med en fuktig trasa;
  • placera ett tungt föremål (t.ex. en ordbok) ovanpå limmet och låt det torka en dag medan limmet stelnar;
  • ta bort pressen och låt brädan ligga kvar så att limmet bättre kan prägla sig på revan.

Observera att torktiden för detta sista steg beror på många faktorer, t.ex. årstid och luftfuktighet i miljön. Efter torkning har du slutfört den första delen av reparationen. Nu måste du ta itu med reparationen av sprickan på framsidan av duken.

Reparation av sprickor på framsidan av den rivna duken

För att reparera framsidan måste du :

  • placera ryggen mot bordet;
  • stänga revan genom att sammanfoga de två skurna delarna;
  • använda en spatel eller fingrarna för att jämna ut ärret och undvika den blåsbildning som kan kvarstå vid torkning;
  • lufttorka tavlan med revan tills limmet har torkat helt.

Vid behov är det möjligt att fylla ut det främre rivningsområdet med lim. Detta gör ärret jämnare och plattare.

Ytterligare retuscheringar för en riven bildspricka

I slutet av torkningsprocessen bör några ytterligare åtgärder vidtas för att helt dölja ärret. Detta beror dock på vilken typ av målning du reparerar. Om det är en målad duk bör du göra en retuschering med Gesso och ett lätt lager akrylfärg. Detta gör det lättare att jämna ut ärret och få det att se elegant ut.

Gesso kan också användas på en tom duk för utjämning. Flera lager bör dock användas över hela ytan på den duk som ska målas. Annars kommer ärret inte att försvinna.

Det bör noteras att reparationen av en spricka i en målning endast gäller revor på mindre än 8 cm. Utöver det är det att föredra att kalla in en restaureringsproffs. Detta gäller även i de fall då ett stycke är helt löst eller då revan är svåråtkomlig på grund av hindrande stolpar.

Reparation av en skadad kartong- eller trämålning med en reva

Rivningar drabbar inte bara akrylmålningar. De kan också drabba kartongmålningar eller målningar på skadat trä. I dessa fall bör man dock notera att revorna inte helt och hållet påverkar konstverkets stöd. Precis som vid restaurering av en klassisk duk bör luckorna fyllas med ett lämpligt material.

Efter denna operation kan du tillämpa fodertekniken. Denna går ut på att limma en ny duk på baksidan av en sliten duk med hjälp av ett lim baserat på animaliskt eller vegetabiliskt lim. Syftet är att befästa dukens stöd för att bättre bevara den och på så sätt optimera dess livslängd med tiden.

Förtäckningen av en skadad tavla av kartong eller trä görs i flera steg. Framför allt måste revor och snår fyllas och smuts och lack avlägsnas. Därefter fortsätter man med att fodra med vaxharts och fylla ut springor. Slutligen måste man göra en touch up och lägga till en lack och ett kantskydd.

Vad är alternativet till foder?

Som ett alternativ till lining finns det två andra liknande processer för att reparera en kartongreva. Den första är lining, en process som i likhet med lining innebär att man limmar en ny duk på en gammal duk. Detta är dock en ny teknik och utförs oftast med ett syntetiskt lim.

Den andra tekniken är marouflage, som är mycket praktisk vid renovering av konstverk. Detta är en mycket gammal process som kräver att man fäster en ljus yta på ett fast underlag (duk, trä, vägg). Detta kan vara papper eller duk beroende på vilken utrustning du har tillgång till. För att använda den måste du använda en maroufle, ett slags starkt lim som hårdnar när det torkar.

Att reparera en reva i en målning: en sammanfattning

På det hela taget är en målning eller duk ett konstverk som spelar en viktig roll. Den kan användas för att dekorera en plats eller ställas ut för allmänheten av kulturella skäl. I båda fallen är det möjligt att detta mästerverk drabbas av en olycklig reva som fördärvar dess estetik. I stället för att behöva göra en ny, dyrare målning finns det några reparationsknep för detta ändamål. De kräver vanligtvis inga särskilda färdigheter. Det bör dock noteras att svårigheten beror på hålets storlek.

Så oavsett om hålet är rakt, gapande eller med borttagna bitar kan det repareras av någon som vet hur. Ännu bättre, om gapet inte är för stort kan du lappa ihop det själv, men med rätt steg. Berätta för oss vilka knep du använder för att reparera dina tavlor.

Gratis leverans

från och med 1025 kr i inköp

Lyhörd kundtjänst och Svenska🇸🇪

5/7d dagar via E-mail

Leverans till Sverige

Leverans inom Sverige

100 % Säker

PayPal / MasterCard / Visa

10 % rabatt på hela butiken!

Anmäl dig till vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och få din välkomstgåva.