Din korg

Franska Företaget 

–10% NU MED KODEN RDM10

Hur förvandlar man ett akvarium till ett dekorativt föremål?

Ett av de bästa sätten att skapa en unik, färgglad och livlig inredning är att leka med akvarieinredningen. Det gör att du kan förbättra atmosfären i ditt hem. Eftersom glas å andra sidan är ett hållbart och motståndskraftigt material är det alltid en bra idé att tänka på att återvinna ditt akvarium (behållaren) även om det ser gammalt ut. Du kan förvandla det till vackra dekorativa föremål för att dekorera ditt vardagsrum eller något annat rum och ge det ett lyft. Upptäck i den här artikeln 5 sätt att förvandla ett akvarium till ett dekorativt föremål.

Dekorera ditt akvarium

Om du har ett akvarium med en eller flera fiskar kan du enkelt dekorera det på ett sådant sätt att det förhöjer din inredning. Genom att leka med dekorationen av akvariet kan du skapa en vacker dekoration. Detta skulle vara ett utmärkt sätt att ta bättre hand om dina fiskar.

Tänk på akvariets typ och form

När du dekorerar akvariet är det faktiskt viktigt att ta hänsyn till akvariets typ och form. Detta är viktigt för fiskarnas komfort och välbefinnande.

När det gäller typen av akvarium finns det akvarier för varma sötvattenfiskar och akvarier för kalla sötvattenfiskar. I det första fallet väljer du en neutral inredning med många växter. I det andra fallet väljer du en ljus och minimalistisk atmosfär. Dessutom finns det olika former av akvarier. Denna aspekt påverkar inte direkt fiskens välbefinnande, men du bör ta hänsyn till den när du anpassar din inredning.

Välj substrat

Substratet ska placeras i botten av akvariet till en viss tjocklek (7 till 10 cm högt). Detta substrat kommer att utgöra akvariets golv. Grus ” är därför att föredra. Beroende på fiskarten bör kornstorleken vara mycket fin eller ganska grov. Grus finns också i olika färger. Valet av färg är ganska viktigt eftersom det också bidrar till att försköna din akvarieinredning.

Dekorera ditt akvarium med växter

une personne plonge une plante aquatique dans un aquarium plein d'eau. il y a également une maisonette et d'autres petites plantes dans l'aquarium. d'autres plantes aquatiques attendent d'être immergées dans l'eau près de l'aquarium.
Dekorativa växter

Det finns två möjligheter att dekorera akvariets botten: naturliga växter eller konstgjorda växter. I vilket fall som helst är växter viktiga. De gör att fiskarna kan känna sig trygga och gömma sig i dem smygande.

Konstgjorda växter blir allt mer realistiska, särskilt när det gäller finish. De är nästan identiska med naturliga växter. Dessutom erbjuder de flera sällsynta färger som gör att du kan skapa en verkligt unik och originell dekoration som framhäver skönheten i din inredning.

Naturliga växter å andra sidan gör det möjligt för dig att återskapa en riktig trädgård med växter. Denna kommer gradvis att utvecklas med tiden på ett fascinerande och fängslande sätt. De kan också användas som föda för fiskar. Praktiskt! När du väl har valt dina växter måste du tänka på de tillbehör som ytterligare kommer att förstärka den skapade atmosfären. Det kan till exempel handla om bubblare, gömställen, färgade stenar, 3D-objekt för ännu mer originalitet osv.

Du kan också placera en fin glansig affisch på glasets utsida (baksidan), med början från botten. För detta ändamål finns det en mängd havsbottenaffischer i olika stilar att köpa i akvariebutiker. Välj en affisch som passar till den atmosfär och det vattenlandskap du vill skapa (exotiskt, tropiskt, …).

Förvandla akvariet till ett skyltfönster för kontoret

Tyvärr har din lilla guldfisk lämnat dig och du vet inte vad du ska göra med det tomma akvariet? En vitrin för ditt kontor är en mycket smart idé. Du kan använda det för att dekorera ditt kontor med ett originellt och autentiskt föremål. Allt du behöver göra är att låta din kreativitet få fritt spelrum. Så hur går du till väga?

Materialet att använda

För att göra din kontorsvitrin behöver du :

  • ett akvarium att återvinna ;
  • en plywoodbit i samma storlek som akvariets lock;
  • svart färg som du använder för att måla locket och kanterna på akvariet;
  • en pensel ;
  • ett handtag för en låda;
  • en skruvmejsel;
  • en liten skruvkrok.

Att göra det

När du har samlat ihop allt material kan du börja använda din uppfinningsrikedom. Det första steget är att måla plywoodskivan med svart färg på båda sidor. Vid det här laget bör det noteras att du kan använda en annan färg beroende på önskad effekt (ljusare eller ljusare toner). Men svart är fortfarande ett säkert kort.

Det andra steget är att skruva fast handtaget i mitten av din bräda. Du kommer att använda din skruvmejsel med skruvar för att göra detta. Slutligen drar du en linje med markeringar längs den motsatta sidan av brädan. Sedan skruvar du fast krokarna på dina markeringar. För att vara tydlig kan du börja med att rita en rak linje längs brädans längd för att göra dina markeringar. Sedan tar du med hjälp av en linjal punkter på lika långa avstånd längs längden. Det är på dessa punkter som skruvkrokarna kommer att fästas.

Nu är din skrivbordsvitrin redo att försköna din arbetsplats. Använd svart kvarts för att försköna botten på ditt akvarium. Resultatet blir sensationellt, du kommer att se. För att fullborda ditt vitrinskåp kan du hänga upp några av dina favoritfoton för att skapa en familjär atmosfär. Häng dem helt enkelt på de skruvade krokarna.

Använd ditt akvarium som en tropisk ljusarmatur

Belysningsarmaturer är ett måste i inredningen. De spelar en viktig roll för välbefinnandet hos alla i huset. Det är därför en viktig aspekt att ta hänsyn till när du inreder dina rum.

Du kan använda ditt akvarium som en tropisk belysning, full av vackra färger. Och låt dig förflyttas till Rio de Janeiro :).

Materialet att använda

Ett rektangulärt akvarium är perfekt för att göra din tropiska lampa. Du behöver därför :

  • ett akvarium ;
  • en svartmålad plywoodskiva i samma storlek som akvariets lock;
  • ett elektriskt system;
  • fiskelina;
  • en blomkrona av papper;
  • små pappersblommor;
  • glitter ;
  • en borrmaskin;
  • en hålsåg i samma storlek som din ärm.

Att göra lampan

Det finns sex steg för att göra din lampa. Först måste du bestämma skärbrädans mittpunkt. Sedan borrar du på din markering upp höljet med din hålsåg. Vid det här laget kan du också borra två små hål på vardera sidan av huvudhålet. Dessa två små hål gör att du kan fästa blomsterkronan efteråt.

Efter dessa två första steg måste du ställa in ditt elsystem och installera glödlampan. Glödlampan ska placeras så att den sitter fast i hålet, så att den är inne i akvariet. När lampan är installerad är det fjärde steget att fodra botten av ditt akvarium. Detta kommer att göras med glitter. Därefter placerar du pappersblommorna på botten av glitterskiktet.

Slutligen är det sista steget att hänga upp blomsterkronan på vajern. Du kommer att hålla kransen på de hål som du tidigare borrat på båda sidor. Observera att blomsterkransen ska placeras så att den är inne i akvariet och omger lampan. Efter detta är din tropiska lampa helt klar. Du kan sedan använda den för att skapa en växtinspirerad inredning med vackra, ljusa vårfärger. Blommiga tapeter, en fruktkorg i korg, och du kan njuta av en varm, somrig atmosfär. I vardagsrummet kommer din dekoration att bli en sensation.

Använd akvariet för en dekoration med “marint” tema

Det “marina” temat är ett inredningstema som erbjuder en mängd möjligheter. Allt du behöver göra är att välja rätt inredningstillbehör, rätt färger och rätt material för ett hisnande resultat.

Material att använda

För att skapa en marin inredning måste du använda :

  • flera akvarier i olika storlekar och former om möjligt;
  • snäckor;
  • sjöstjärnor;
  • glaspärlor;
  • granit (svart, rosa, vit), färgad sand;
  • färgat färgämne
  • prydnadskedjor om du vill.

Tillverkning

composition de plantes succulentes dans un bocal en verre avec des couches de cailloux de diverses couleurs en guise de sable
Kruka med suckulenter

För att skapa ditt lilla dekorativa hörn börjar du med att placera dina krukor eller akvarier på ytan där du tänker skapa din dekoration. Det kan vara ett bord, en möbel, ett skrivbord,… Innan du placerar dina krukor måste du dessutom färga dem (välj en blå eller limegrön färg för ett riktigt praktfullt resultat). För en lyckad marin dekoration är vitt och blått (i olika nyanser) de bästa färgvalen.

Dessutom bör det noteras att du kan arrangera dina burkar slumpmässigt utan att nödvändigtvis ta hänsyn till deras storlek eller form. Denna variation kommer att ge en“finurlig” touch till din inredning. När glasen väl är på plats kan du dekorera dem. Lägg först färgad sand eller färgad kvarts inuti akvarierna. Sedan lägger du ett lager färgade pärlor till den höjd du vill ha. Å andra sidan kan du välja snäckor eller sjöstjärnor i stället för pärlor.

I själva verket behöver du bara använda dinfantasi och lite kreativitet. Du kommer att se hur snygga dina burkar kommer att bli. Och för att ytterligare förbättra din marina dekoration kan du lägga till några föremål som en liten båt eller ett båtankare som väggdekoration osv. Så glöm inte bort att satsa allt och skapa en vacker och attraktiv inredning.

Läs också: 17 dekorativa tips för att dölja elektriska ledningar

Återanvänd ditt akvarium som ett terrarium

Une vue grand angle d'une plante d'intérieur dans un vase en verre sur la table sous les lumières
Terrarium

När du står med ett tomt akvarium kan denna behållare vara till nytta för dig mycket mer än du tror. Ett användbart och miljövänligt sätt att återanvända det är som ett terrarium. Föreställ dig en glasburk med vackra gröna, röda eller orange växter i den. Skulle det inte vara intressant?

Ett terrarium kommer att öka skönheten i ditt hem och få det att se bra ut. Dessutom behöver du inte mycket för att göra detta lilla underverk. Allt som krävs är lite DIY. Växter, vatten, substrat och du kan skapa några riktigt vackra terrarier. Du behöver bara göra en bra montering efter att ha samlat ihop material, verktyg och komponenter. Sedan väljer du en bra plats för ditt akvarium-terrarium, men framför allt ser du till att du underhåller det väl.

De material som ska användas

Innan vi går in på sakens kärna är det viktigt att påpeka att det inte finns någon fast modell av terrarium. Vi kommer att förklara hur man gör ett sådant. Men därefter beror valet av växter, färger osv. på dina önskemål och din uppfinningsrikedom. Och med lite uppfinningsrikedom kommer din inomhusprydnad att bli storslagen.

För att göra ett terrarium behöver du :

  • en fyrkant och ett måttband;
  • en kittpistol
  • skruvar för fastsättning;
  • två pommels;
  • en skärare och handskar;
  • sandpapper 400 ;
  • akvariet ;
  • ett 160 u fint galler av rostfritt stål, som kommer att användas för att täcka akvariet på den övre delen;
  • och trälameller (träklinga).

Konstruktionen

Du behöver inte följa följande instruktioner till punkt och pricka. Som vi sa är det här mycket mer ett DIY-projekt, så det är upp till dig!

Välj dina komponenter

Det första steget är att välja ut dina komponenter. Du behöver lite planteringsjord och lerbollar. Du kan hitta dessa i specialbutiker. De kommer att fungera som jord eller som stöd för dina inomhusblommor. När det gäller växterna har du ett val. De flesta växter kan odlas i en glasbehållare.

Vi rekommenderar dock att du väljer tropiska arter som ficus retusa, phitonia och nephrolepis. Dessa är som minibuskar som ser fantastiska ut. Men du kan också föredra alger. I det fallet är vesicularia montagnei eller vesicularia dubyana idealiska. Dessa alger kommer att bilda den gröna mattan i ditt terrarium. Slutresultatet kommer att bli riktigt professionellt. Användningen av dem är dock frivillig.

Rengör ditt akvarium

Det är viktigt att ditt akvarium är stort eller litet, så att det fortfarande kan rymma ett antal växter. När du rengör din behållare ska du använda vatten och naturlig tvål. Undvik diskmedel. Med en ren trasa torkar du sedan akvariet. Nästa sak att göra är att göra ett hål i behållarens botten så att vätskorna lätt kan rinna ut. Glöm inte detta, annars kommer terrariet att ruttna inuti.

Ditt akvarium är nu redo för växterna.

Fortsätt med luftningen

I det här skedet bör du ta bort den del som täcker akvariet på toppen för att få ventilation. Därefter ska du skära två trälameller som är lika långa som akvariet och 4 cm breda. Limma sedan fast dem på glasets ovansidor. Nästa steg är att placera 160 u-gallret på detta område. Du stabiliserar det med fästskruvar och två pinnar. Resultatet? Du får ett rörligt tak som du kan stänga och öppna som du vill. Slutligen rengör du glasets insida en gång till för att avlägsna damm och trärester som kan ha lagt sig under installationen.

Installera golvet och plantera växterna

För din jord behöver du lägga ett lager av lerboll och blomjord, allt på en höjd av 10 till 12 cm. Du börjar med ett 2 till 3 cm tjockt lager av lerkulor som du sprider ut på behållarens botten. Därefter lägger du ett lager av blomjord på en större höjd av 3 till 4 cm.

Därefter lägger du 3 cm lerbollar och 4 cm blomjord. Förutom att vara visuellt tilltalande är detta skiktande viktigt för växternas överlevnad.

När jorden är förberedd är allt som återstår att plantera växterna. Och det är då allt blir lättare. Sätt ner dina växter i jorden med största försiktighet. Det är lämpligt attanvända en spik och inte fingrarna. På så sätt minskar risken för att dina ömtåliga växter blir mjuka.

När du har planterat dina valfria växter lägger du till några lerkulor, bark, bitar av grov sten eller lerkrukor. De kommer att bli vackra prydnadsföremål för ditt terrarium. Slutligen kan du vattna det hela med en vattenpistol.

Nu kan du leta efter en bra plats att visa upp ditt vackra terrarium på. Undvik platser som är för kalla eller för varma. Hitta den rätta balansen, så att det finns ett bra drag och ljus och framför allt, håll ditt terrarium väl underhållet.

Att göra ett akvarium till ett dekorativt objekt: i korthet

I slutändan är det möjligt att förvandla ett akvarium till ett dekorativt föremål. Det första sättet är att dekorera ditt akvarium (som innehåller fiskarna) i en vacker marin design, så att det ser bra ut i ditt rum. Det andra sättet är att återvinna ett akvarium som ser gammalt ut eller som du inte längre använder och förvandla det till vackra prydnadsföremål. Det kan vara en skrivbordsdisplay, en ljusarmatur, en dekorativ burk eller ett terrarium.

Så vad tror du att du kommer att använda ditt akvarium till? Berätta för oss i kommentarerna.

Gratis leverans

från och med 1025 kr i inköp

Lyhörd kundtjänst och Svenska🇸🇪

5/7d dagar via E-mail

Leverans till Sverige

Leverans inom Sverige

100 % Säker

PayPal / MasterCard / Visa

10 % rabatt på hela butiken!

Anmäl dig till vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och få din välkomstgåva.