Din korg

Franska Företaget 

–10% NU MED KODEN RDM10

9 steg för att göra en hemdecomålning

Att skapa en heminredningsbild är inte bara ett konstverk för målare. Faktum är att du kan göra en hemmagjord tavla med några grundläggande färdigheter och verktyg.

Förutom förverkligandet måste man, om man väljer att köpa, veta hur man väljer målningen samt dess plats i ett rum så att den lyfts fram.

De nödvändiga verktygen för att skapa en inredningsmålning för hemmet

Skapandet av en heminredningsmålning är en konst. Så förutom inspiration måste man ha de grundläggande verktygen för att göra en tavla.

Canvasram

När vi talar om de nödvändiga verktygen för att förverkliga en heminredningsmålning måste vi tänka på canvasramen som är motsvarigheten till ett ritpapper för blyertsteckning.

Enkel definition

En canvasram är en träram på vilken en canvas (bomull, polyester etc.) fästs med spik eller häftklamrar.

Val av format

I allmänhet finns det tre storlekar på spännramar enligt mycket exakta standarder. Spännarnas form är alltid rektangulär, men proportionerna mellan sidorna skiljer sig åt mellan de tre typerna av spännare.

  • Figur “F”-format: Det här formatet liknar nästan en kvadrat. Ganska standardiserad, figurformatets bårram utformades för stilleben, porträtt och andra kompositioner i allmänhet.
  • Landskapsformat “P”: Detta är en typ av spännram som har en mer långsträckt form så att den är särskilt lämplig för landskapsmålningar.
  • Marinformatet “M”: Denna är också mer rektangulär. Den långsträckta formen på denna typ av bår gör det möjligt att göra panoramavyer, särskilt havsbilder.

Observera: Det finns andra format än dessa franska standardformat, t.ex. kvadratiskt, dubbelt kvadratiskt, europeiskt format osv.

Olika kompositioner av dukar

gros plan d'artiste avec palette et pinceau, nature morte sur papier au studio
9 steg för att göra en hemdecomålning

Linneväv

Detta är resultatet av vegetabiliska fibrer. Dessa vegetabiliska fibrer ger en tjock och motståndskraftig duk som är anpassad till klimatvariationer. För oljemålning är linneduk den mest rimliga.

Dessutom har linneduk en utmärkt stabilitet över tid. Växtfibrerna är mycket behagliga att arbeta med och har liten elasticitet.

Kort sagt är linneduk den bästa typen av duk för teckning, vilket är anledningen till att många yrkesverksamma uppskattar den.

Bomullsduk

Detta är en mer ekonomisk version av linneduk. Den har trots allt en lägre kvalitet. Den här typen av tyg är tillverkad av starka naturfibrer. Å andra sidan är dessa fibrer ganska känsliga för fukt. Dessutom har bomull en tendens att sträcka sig.

Trots detta är bomullsduk lämplig för alla typer av färg, särskilt akrylfärg.

Faktum är att bomullsduk främst säljs till målare i USA.

Syntetisk duk

Syntetduk är en ganska ny uppfinning och har en konstant spänning som ger god elasticitet. Denna typ av duk är således motståndskraftig mot fukt.

För nybörjare rekommenderas ofta polyesterduk eftersom den ofta är billigare.

Färg för tavlor

Tavlafärg är inte bara lämplig för att göra en heminredningsmålning utan även för att ändra färgen på väggen, möblerna osv.

De flesta konstmålningar för heminredning kräver tavelfärg, särskilt om designen kräver ett mörkt utseende, t.ex. en målning som visar ett motiv på natten.

Magnetisk färg

Magnetisk färg är en typ av färg som innehåller fina metallpartiklar. Den här typen av färg är nödvändig när du har ett medium att uttrycka.

Observera: Magnetisk färg finns endast i grått på grund av dess sammansättning.

Akrylglans

Glansig akrylkräm är också ett grundläggande verktyg för att producera en heminredningsmålning. Den här typen av kräm har en mycket hög täckande och fyllande förmåga. Således har glansig akrylkräm en utmärkt vidhäftning som är kompatibel med alla typer av duk.

Matt akrylkräm

Matt akrylkräm är ett verktyg med flera ytor som kan användas på alla typer av duk (linne, bomull, syntetisk etc.), så när den väl har torkat är denna typ av kräm inte valbar. Matt akrylkräm används till de flesta porträttmålningar, men den kan också användas till landskapsmålningar.

3D-målning

3D-färg är inte riktigt ett grundläggande verktyg. Den här typen av färg är dock mycket viktig om du vill skapa en speciell heminredningsmålning. Dessutom används 3D-färg för limning, krympning eller inläggning.

Multifunktionellt lim

Multifunktionslim är användbart för att limma, fylla och jämna ut en plan yta. Dessutom är multifunktionslim mycket praktiskt för användning i heminredning eftersom det blir genomskinligt igen när det torkar.

Andra viktiga verktyg

● Pensel: används ofta för att måla på ett fritt sätt

● Schablonpensel: användbar när man målar med en schablon

● Målarkniv: ett specialverktyg som är oumbärligt när du vill måla en mer detaljerad textur tack vare sin mycket fina spets.

● Stencils: ett verktyg som har skräddarsydda utskärningar för att få fram en specifik design eller form.

9 steg för att skapa en enkel heminredningsmålning

Spåra rutorna

Detta är det första steget för att börja göra en heminredningsmålning. Ta den stora exotiska bomullsramen och rita fyra 16 cm stora rutor på den. Dessa rutor ska vara ungefär 2 cm från kanterna.

Använd en linjal och en penna för att rita upp rutorna. Markera bara en vinkel för den “övre vänstra” kvadraten eftersom de fyra små ramarna kommer att placeras där. Detta kan förhindra att blyertslinjerna blir synliga när de limmas fast.

Tips: Du bör sätta upp en avgränsning för målningsområdena genom att placera scotch tape. Detta kan förhindra att färg spiller ut.

Applicering av färgen

Färgen appliceras på tavlan med de redan ritade rutorna. För att göra detta måste färgen appliceras på tre olika ställen.

Den övre högra rutan täcks med magnetisk färg. Du behöver minst tre lager färg med en viloperiod på 2 timmar mellan varje lager. Det är viktigt att notera att antalet strykningar ökar attraktionskraften.

Krittavla används för den nedre vänstra rutan. Detta kräver två skikt och när man applicerar skikten korsar man penseln med två timmars mellanrum.

Nederst till höger är rutan målad med flanellgrå färg.

Borttagning av tejpen

När färgerna har torkat avlägsnas tejpen försiktigt. Detta bör resultera i välritade rutor.

Stencilling

Efter att ha tagit bort tejpen kan du göra stencilmönster. Det finns ett stort urval av former och mönster beroende på vilka stenciler som finns tillgängliga hemma, men man måste vara försiktig eftersom användningsområdena för olika stenciler inte är desamma.

Om stencilen har en komplex form, till exempel en stjärna, är det bäst att använda den “bukoliska” självhäftande stencilen. Den placeras på magnetfärgen i det övre högra hörnet. För att förhindra att färgen spiller över bör stencilens kanter skyddas med tejp. Därefter appliceras silverglänsande akrylkräm med en stencilborste. På så sätt säkerställs att de täckta områdena förblir magnetiska.

Ritning av en cirkel

För att göra snygga runda mönster behöver du en 3D-schablon. Stencilen appliceras på den magnetiska färgen och konturerna ritas med en penna.

Måla sedan insidan av konturerna med silverglänsande akrylkräm med samma färg som stjärnorna.

Måla ramarna

Måla ramarna med en pensel och täck de fyra små ramarna med grå flanellmatt akrylfärg.

Skapa 3D-cirklar

När ramarna har torkat kan du skapa 3D-cirklarna. För att göra detta tar du den självhäftande 3D-stencilen och gör cirklarna i relief.

Placera stencilen på ramen och skydda kanterna med tejp.

Sedan häller du 3D-akrylfärg inuti cirkeln. Sprid sedan ut färgen med en kniv.

Slutligen tar du försiktigt bort stencilen och låter färgen torka i cirka 6 timmar.

Applicera limmet på ramen

Med hjälp av penseln applicerar du lim på de fyra små ramarna. Oroa dig inte om limmet spiller över lite, för när det har torkat blir det som genom magi genomskinligt igen.

Limning av ramarna

För att limma fast ramarna lägger du dem på ett bord. Placeringen ska vara mycket försiktig. I själva verket ska de placeras på de hörn som markerades ut i början.

Glöm inte att kontrollera att ramarna är placerade rakt.

Applicera sedan ett lätt tryck på duken så att limmet fäster ordentligt.

Att göra rätt val av verktyg för att skapa en heminredningsbild

9 steg för att göra en hemdecomålning Technique
9 steg för att göra en hemdecomålning

I själva verket finns det inga regler att följa när man gör en heminredningsbild. Du måste dock göra rätt val av verktyg för att undvika att slösa bort din inspiration och fantasi.

Ram

För nybörjare är det lämpligt att använda en ram av bomullsduk eftersom priset på denna typ av duk är det mest rimliga. Dessutom har denna typ av canvas en ganska bra kvalitet.

Du kan välja mellan den klassiska spännramen med en tjocklek på 1,8 cm eller 3D-spännramen med en tjocklek på 3,5 cm. Den sistnämnda kräver ingen inramning och skapar en märkbar relief. Dessutom kan båda modellerna användas samtidigt i en komposition.

Det är också tillrådligt att välja en bår med häftad duk på baksidan. På så sätt slipper man att behöva belägga den innan man börjar måla.

Måla

Akrylfärger som kan torka snabbt rekommenderas när man gör en heminredningsmålning. Denna typ av färg kan praktiskt taget användas för att måla bakgrunden till bilden.

Dessutom kan man också använda förtexturerade färger (med jord-, sand- eller metallpartiklar).

Slutligen, när du vill använda 3D-färg behöver du några verktyg som en målarkniv eller en spatel osv.

Läs också: 17 tekniker för att lära sig att måla en bild

Dekorativa papper

Färgat: Dekorativa papper finns i slätt eller kornigt format och kan klippas, limmas och även vikas. Dessutom kan små motiv skapas på ett originellt sätt med dekorativa papper.

Spårpapper eller färgat glas: Detta är en lättanvänd typ av dekorativt papper eftersom du med hjälp av spåpapper eller färgat glas kan skapa bladverk eller glas eller fjärilsvingar osv.

Tunga och crepe: Denna typ av dekorativt papper kan lätt skapa en relief för att klä en siluett. Till exempel kan dekorationspapper av silke och crepe lätt förvandlas till en blomma.

Metalliskt: Genom att vara metallisk spelar denna typ av dekorationspapper på reflektioner och speglar- eller glittereffekter.

Handgjord eller naturlig: Som namnet antyder är den här typen av dekorationspapper idealisk för användning i en retro, romantisk eller etnisk heminredning.

Färgat skum: Det blir ett tvådimensionellt objekt när det skärs ut och limmas.

Pappershanddukar, tapeter: Du kan njuta av originella dekorationer med dessa typer av dekorationspapper.

Material att inkludera i en bild

Detta är bara en fråga om smak och inspiration. Här är trots allt en lista över några material som kan integreras i en heminredningsmålning:

● Tyg

● Pärlor

● Snöre

● Sand

● Foton

● Förskurna former

● Modelleringslera

● Speglar

● Menyobjekt

Att välja en dekorationstavla för hemmet

Förutom att göra en heminredningsbild krävs det också en del kunskap för att köpa en för att undvika att välja fel tavla. För detta finns det inte en dålig tavla bokstavligen eftersom alla väggbilder är konst. Däremot sägs en tavla vara dålig om den inte passar in i det rum där den är placerad.

Färgharmoni

När det gäller inredning är färg en nyckelfaktor. Färgerna på tavlan måste nämligen harmonisera med färgen på väggarna i rummet. Här är några typer av harmoni som man bör vara medveten om innan man väljer en inredningsbild:

Komplementär harmoni: Som namnet antyder ska färgerna vara komplementära. Med blå väggar kan du till exempel sätta en tavla med en dominerande gul färg.

Triad harmoni: Detta är en harmonisering av tre olika färger, till exempel orange, grönt och magenta.

Monokromatisk harmoni: Det finns ingen anledning att använda två olika färger, det räcker med att spela på ljusstyrkan i en färg för att få en fin harmoni med målningen och väggarna. Om väggarna till exempel är blå kan du välja en tavla med mörka och ljusblå färger.

Svart och vitt: Svart och vitt är neutrala färger och kan användas med alla färger. Du kan dock välja en svartvit tavla i ett rum med en omättad färg som vitt, grått osv.

Kontrast

Det rekommenderas starkt att tänka på kontrast när du placerar en väggmålning. Regeln är enkel: om rummet är sobert bör du placera en tavla med ljusa, livliga färger. Om rummet å andra sidan är ganska ljust i färg och möbler är det lämpligt att placera en enkel bild, utan mycket färg eller detaljer.

Placering av ett väggdiagram

När det gäller placeringen bör en heminredningsbild placeras i den mest centrala positionen för att undvika misstaget med asymmetri och obalans för de flesta nybörjare. Således bör dess höjd vara parallell med ögonen. Det är inte tillrådligt att placera en bild på en vägg som är för rymlig.

Om väggen är tillräckligt stor bör du välja en stor dekorativ bild för att ge rummet karaktär.

Undantagsvis kan man välja ett asymmetriskt arrangemang om man vill ha en modern stil i ett rum. Ett asymmetriskt arrangemang kan ge fräschör och fantasi till interiören i ett rum.

Dessutom bör man alltid komma ihåg att ett välplacerat konstverk oundvikligen kommer att ha en stark visuell effekt. Således kommer detta faktum att vara en källa till attraktion i rummet.

Att göra en heminredningsmålning: i sammanfattning

Slutligen, för en bättre layout bör bilden placeras längs en tänkt linje eller axel i rummet. Bilden kan till exempel placeras bredvid/över en möbel med en tänkt axel som går genom mitten av dessa två föremål.

Har du någonsin gjort en bild för heminredning? Berätta för oss i kommentarerna.

Gratis leverans

från och med 1025 kr i inköp

Lyhörd kundtjänst och Svenska🇸🇪

5/7d dagar via E-mail

Leverans till Sverige

Leverans inom Sverige

100 % Säker

PayPal / MasterCard / Visa

10 % rabatt på hela butiken!

Anmäl dig till vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och få din välkomstgåva.