Din korg

Franska Företaget 

–10% NU MED KODEN RDM10

17 tekniker för att lära sig att måla en bild

Att måla en tavla är en utmärkt konstnärlig aktivitet som kan bli mycket lönsam när verken uppskattas. Men utöver den ekonomiska vinsten som det kan ge konstnären är målning av en tavla en verkligt intim väg till ens inre jag. Att måla en tavla är att kunna uttrycka sin kreativitet. Att ge fritt spelrum åt sin fantasi, att överföra sina känslor och sin personlighet till ett yttre medium. För att avslöja den Pablo Picasso eller den Leonardo da Vinci som vilar i dig måste du behärska de tekniker som krävs för att lära dig att måla en tavla.

Att välja färg och penslar

Det finns tre grundläggande färger för målning: akvarell, akryl och olja. Akvarellfärg är den mest prisvärda för nybörjare. Den finns i ett stort antal färger och kan användas med en våt pensel eller en utspädd palett när den är i rått tillstånd. Akryl erbjuder tusentals möjligheter för både amatörer och proffs. Det är den perfekta färgen för att få fram varje detalj. Den torkar snabbt så den är idealisk för att måla i flera lager. Oljefärg är för erfarna målare. Den är den bästa när det gäller prestanda och även den dyraste på marknaden. Det är inte det lättaste för nybörjare.

Akvarellfärg används bäst med rundspetsade penslar, medan plattspetsade penslar är mer lämpliga för akrylfärg. Oljefärg appliceras bäst med Filbert-penslar. Välj en uppspänd duk för olje- och akrylmålning. Akvarellfärger målas på speciellt akvarellpapper.

De första stegen

dans un atelier, des personnes peignent des tableaux sur des supports en bois.
Din ateljé måste vara ljus och rymlig

Rensa ateljén från alla föremål som du är rädd för att fläcka ner. Se till att inga färgsprayer når känsliga ytor. Se till att ateljén ligger i ett rymligt och ljust område. Ett staffli är mycket användbart om du inte har ett platt, hårt utrymme.

Skissa ditt arbete på duk eller papper

Detta är ett viktigt steg, men inte nödvändigt. Det är möjligt att måla på fri hand, men för en början är det alltid bra att göra en första skiss av ditt arbete på papper. Det spelar ingen roll hur grov skissen är. Den kommer att fungera som en referens för reproduktionen på duk. För vissa föremål, till exempel en blomma, behöver du inte sätta alla detaljer på skissen. Ett tips: Det blir lättare för dig om du redan har en skiss på papper.

Rita upp konturerna av ditt motiv utan att lägga märke till detaljerna. Identifiera ljuskällan och skuggorna.

Förbered dina färger med så många nyanser som du vill. Perfektionistiska målare använder exakt samma färger som på modellen för att få en trogen återgivning. Vissa föredrar dock att vara lite innovativa. Inom måleriet är allt möjligt. Det är bara din vilja som räknas.

Töm inte hela tuber med färg på en gång. Blanda färgerna i små mängder och testa resultatet på en vit bakgrund. På så sätt vet du om resultatet passar dig. För att undvika slöseri med färg ska du planera så mycket som möjligt för exakt den mängd du behöver för ditt arbete.

Mjukgör starka färger med en touch av vitt eller svart. När du blandar två diametralt motsatta färger, till exempel rött och vitt eller vitt och svart, har du oändliga möjligheter.

Lär dig först hur du använder din pensel

Du måste lära dig att hantera och underhålla dina penslar innan du ens börjar måla motiv. Börja med att rita jämna och smidiga linjer med verktyget och lär dig att ta upp exakt den mängd färg du behöver för varje streck.

Arbeta med små streck. Håll dina penseldrag korta och lätta och varva med längre, starkare drag. Undvik också att överbelasta din duk med färg. Applicera endast den minsta mängden. Använd olika typer av penslar och variera dina tekniker för att få bättre effekter och texturer.

Börja med bakgrunden

Den enklaste tekniken är att måla bakgrunden först. Gå från bakgrunden till förgrunden. I själva verket får man en djup målning genom att lägga lager över varandra (de underliggande först och de överliggande senare). Denna process resulterar i en väldetaljerad målning. Om du går tillväga på motsatt sätt kan resultatet bli obalanserat. Det finns dock inget standardiserat sätt att göra detta. Tveka inte att prova flera tekniker för att hitta den som gör att du känner dig mest bekväm. Det som är svårt för den mest etablerade målaren kan vara lätt för en nybörjare.

Välj ditt motiv

För att måla behöver du målningen, arbetsmaterialet och naturligtvis det du vill föreställa. Ställ dig själv frågan om den modell som ska ritas. Vill du måla ett stilleben? En person? Ett djur? Vill du hämta inspiration från ett foto eller en befintlig målning? Tänk efter och välj ditt motiv. Framför allt ska du inte oroa dig och inte få hjärnan i gungning, för du kan göra ett ämne, sedan ett annat, göra det om och om igen, så många gånger du vill. Här är några tekniker som du kan använda dig av för varje typ av motiv.

Att måla ett landskap

17 tekniker för att lära sig att måla en bild Technique
17 tekniker för att lära sig att måla en bild

Landskap är det bästa ämnet för en nybörjarmålare. Det låter dig nämligen avslöja dina dolda talanger samtidigt som du uttrycker din kärlek till naturen. Se upp, perspektiv och djup behövs för att lyckas med den här typen av målning. För att troget återge all skönhet på en duk behöver du ett konstnärsöga och vissa tekniker.

För det första behöver du inte bo vid foten av ett berg eller i en by för att måla ett fantastiskt landskap. Du kan måla ditt trädgårdsskjul eller ängen bredvid bara genom att hitta ett intressant perspektiv. För att din målning ska vara värdefull måste du också representera mänsklig påverkan. För att göra detta kan du sätta reklamskyltar, vägar eller bilar på målningen.

Att göra ett porträtt

Ett porträtt kan vara av en person, ett barn eller ett djur. Det ska vara utsatt för ljus och bakgrunden ska vara sober så att du kan se modellen tydligt. Om du inte har en vass hand och de bästa teknikerna för att fånga motivet i detalj, välj ett impressionistiskt tillvägagångssätt. Det innebär att du fokuserar mer på essensen av motivet än på detaljerna för att uppnå perfektion. Om du har ett tränat öga ska du inte snåla på detaljerna, eftersom de är av största vikt vid porträttfotografering. Faktum är att de flesta av renässansens bästa målare utbildades i gravering och guldsmide för att lära sig detaljernas konst. Det finns inget standardiserat sätt att göra porträttbilder.

Studera att teckna från livet eller från ett fotografi. Det senare alternativet gynnar modellen, som inte längre behöver stå stilla i timmar. Du kan också ta ett självporträtt. Sitt bekvämt framför en spegel och måla din egen bild. Den här stilen är ganska dynamisk och blir mycket populär hos många människor.

Att måla ett stilleben

Det handlar om att samla föremål på ett estetiskt och elegant sätt på ett underlag och sedan återge bilden (blommor, leksaker, frukt osv.).

Målning till musik

Här är tanken att måla abstrakt. Du har ingen bild framför dig, du målar det du hör och använder din fantasi.

I måleriet finns det inga gränser. Så oavsett vilket material och vilken modell du använder, vet du att du inte är bunden till något. Du kan inte återge motivet på ett identiskt sätt. Våga lägga till nya detaljer om du vill. Konsten har inga gränser.

Måla bilden

Nu är det dags att öva. Det första du ska komma ihåg är att vara självsäker. Du konkurrerar inte med någon annan. Sätt ingen press på dig själv och säg till dig själv att endast din önskan räknas. Börja långsamt och använd färgen i små mängder. Välj ditt motiv och koncentrera dig på det. Om du inte har någon specifik modell i åtanke kan du helt enkelt föreställa dig frukten av din fantasi och låta penseln guida dig. Om du redan har en skiss är det också bra. Arbetet kommer att bli lättare.

Börja med bakgrunden. Lägg sedan färger och former över varandra för att få en djupare målning. Framför allt bör du arbeta försiktigare med perspektivet i målningen för att göra den mer dynamisk. Håll dig till perspektivet genom att placera ett lämpligt utrymme mellan målningens element. Var försiktig, elementen får inte ligga på samma avstånd från varandra. Annars kommer din målning att förlora sitt djup. Elementen i bakgrunden bör vara mindre än de element som ligger närmare dem.

Lägg till färg

Börja från den ljusaste färgen till den mörkaste färgen. Detta beror på att det är lättare att täcka ljusa färger med mörka färger. Det går också att göra tvärtom, men det är få nybörjare som klarar av detta. Skynda dig inte. Blanda små mängder medan du målar. Sakta och med självförtroende.

Använd penseln för att lägga till textur.

Korta drag får din färg att se ut som päls. Långa drag får den att se slät, tät och platt ut. Om du vid något tillfälle märker att du har använt för mycket färg på ett visst område, byt inte duk. Perfektionister kan tillbringa timmar med att försöka fånga upp den här typen av misstag, men det är bäst att avsluta målningen och sedan komma tillbaka efteråt för att se om det har påverkat slutresultatet negativt eller inte.

Arbeta med en del i taget

Det största misstaget som nybörjare gör, ofta drivet av upphetsning, är att försöka måla alla detaljer på en gång. Det bästa är att arbeta med delarna av målningen en i taget. Koncentrera dig på en del, avsluta den och gå vidare till en annan. Med det sagt föredrar vissa konstnärer att arbeta med mer än en del av målningen åt gången, men var medveten om att det är lättare att avsluta en del innan man börjar med nästa. Allt beror på dig. Medan du målar är det viktigt att ta ett steg tillbaka vid vissa tillfällen för att uppskatta helheten. Denna överblick kommer att ge dig nya idéer och låta din fantasi blomma ut.

Ge liv åt din målning

Det ärinte bara det centrala motivet i din målning som behöver lyftas fram. Hela bilden ska vara iögonfallande, även om du bestämmer dig för att måla ett stilleben. Strukturen, basen, måste vara perfekt arrangerad. Framför allt ska du inte låta dig nedslås. Det är inte lätt att måla en bild. Så länge du har alla nödvändiga material ska du veta att du med tid och övning kommer att lyckas bli bättre. Försök att variera dig och begränsa dig inte till en målarstil. Med uthållighet kommer du att bli mer bekväm.

Läs också: Hur hänger man upp en tung målning?

Tips för att finslipa ditt arbete

Det finns några knep som du måste behärska innan du kan ge liv åt din målning.

Tvätten

Det här är en färg som har spätts ut. För akrylfärger används ofta vatten, medan man för oljefärger använder terpentin. Tvätten används för att täcka en vit duk och för att göra en skiss av föreställningen.

Glasering

Den gör det möjligt att förstärka tonvärdet eller att ändra en färg. Liksom wash är lasyren ett utspätt färgskikt, förutom att den appliceras på ett färgskikt som redan har torkat.

Att göra en blekning

Detta innebär att man blandar två färger i varandra, till exempel en gul-orange-fadering. Gradienten är nästan en teknik i samma familj, men här måste en av färgerna vara vit.

Färgblandning

Färgerna placeras på kanten av paletten för att underlätta blandningen. När man målar måste färgerna blandas i denna ordning.

Lackering av en målning

För att öka skönheten i ditt arbete kan du fernissa målningen. Det finns tre typer av lack för målningar: matt, glans och satin. De har alla en dubbel roll: estetiska och skyddande. Dessutom är en lackad tavla lättare att rengöra. Så tveka inte att använda dem, särskilt när du målar med olje- eller akrylfärg. Vänta tills färgen har torkat ordentligt och använd en sprayburk eller pensel för att applicera fernissan. Första gången du gör detta kommer du att vara rädd för att förstöra allt ditt hårda arbete, men oroa dig inte. Lacket kommer långt ifrån att sudda ut dina ansträngningar från långa dagar, utan kommer bara att sublimera dem.

Vad du behöver veta om rätt färgsättning

När du börjar måla kan du känna att dina första verk saknar färg när du tittar närmare på dem. I själva verket är det inte så mycket färgerna som saknas, utan sättet som de är arrangerade och applicerade. Det finns primära färger, sekundära färger och tertiära färger. Om du inte vet hur du ska använda dem kan det sluta med att du ställer till det och blir förvirrad.

Primärfärger erhålls inte genom blandning. Det finns tre primärfärger: gul, cyan och magenta.

De sekundära färgerna erhålls genom att blanda primärfärgerna två och två. Det finns också tre sekundärfärger: grönt, som är en blandning av cyan och gult, violett, som är en blandning av magenta och cyan, och orange, som är en blandning av gult och magenta. Slutligen erhålls tertiära färger genom att blanda sekundära färger med primära färger. Det finns sex tertiärfärger: blågrön, rödviolett, blåviolett, gulgrön, gulorange och rödorange.

De bästa färgkombinationerna

Det här är olika tekniker för att få mer harmoni i en målning. De är baserade på arrangemanget av färghjulet. Här är de bästa kombinationerna som fungerar:

  • Komplementära färger: De är placerade mittemot varandra på färghjulet. Till exempel blått och orange.
  • Kompletterande färger som ligger intill varandra. Dessa är ett perfekt val för en harmoniserad målning.
  • Diader. Dessa är två färger som skiljs åt i mitten av en annan färg på färgkartan.
  • Triader. Tre olika färger bredvid varandra på färgkartan.
  • Tetrader (4 färger bildar en vacker harmoni).

Att lära sig att måla en bild

Så där ja. Du är nu perfekt utrustad för att börja rita allt du kan tänka dig. Framför allt ska du komma ihåg att måleri är en konst utan gränser. Så låt inte någon avskräcka dig. Att måla är konsten att uttrycka ditt “jag” på ett visuellt sätt. Det är bara din fantasi som räknas. Projicera dina idéer på duken och försök med hjälp av de tekniker som nämns ovan att ge liv åt ditt verk. Lycka till och… till dina penslar.

Och du, hur gick du tillväga för dina första steg i måleriet? Tveka inte att dela med dig av dina erfarenheter av det konstnärliga yrket.

Gratis leverans

från och med 1025 kr i inköp

Lyhörd kundtjänst och Svenska🇸🇪

5/7d dagar via E-mail

Leverans till Sverige

Leverans inom Sverige

100 % Säker

PayPal / MasterCard / Visa

10 % rabatt på hela butiken!

Anmäl dig till vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och få din välkomstgåva.