Din korg

Franska Företaget 

–10% NU MED KODEN RDM10

16 originella idéer för att dekorera en stor vägg

En stor vägg i vardagsrummet, eller i vilket rum som helst, är alltid en möjlighet att leka med din kreativitet. Lite färg här, tapeter där eller till och med en skräddarsydd möbel kommer att framhäva atmosfären i rummet i fråga.

Att dekorera en vägg kan göras antingen för att dölja en defekt, för att höja tonen i ett rum eller för att förstora utrymmet i rummet. Därför finns det många idéer för att dekorera en stor vägg. Från de mest krävande till de minst krävande finns det något för alla. Så hur går man till väga? Du hittar några svar i följande rader.

Skapa en speciell bokhylla

Finns det något bättre sätt att förändra din inredning än med en attraktiv bokhylla? Bland de många idéer som kan inspirera dig ligger detta knep för att helt förvandla ditt målarrum bara från en vägg högst upp på listan. Detta ger dig så mycket fritt utrymme på väggen som du vill ha.

Beroende på hur mycket frisk luft du vill andas in i ditt rum kan du göra detta på olika sätt. En stor nivåhylla i trä kommer säkert att göra susen. Om du vill göra ett större intryck på besökarnas ögon kan du täcka väggen med en inredningsbeklädnad i trästil i förväg.

Börja med att applicera en väggbeklädnadvälj sedan trä till din hylla. Det är bäst att välja samma kontrast som väggbeklädnaden. När hyllan är på plats är allt du behöver göra att ordna dina böcker på den. Det här tipset är perfekt för bokälskare.

Skapa en hög hylla

Brist på utrymme för förvaring av föremål är vanligt i alla hem. Vad sägs om att använda ditt väggutrymme för just detta ändamål? Detta är också mycket användbart för att optimera ditt förvaringsutrymme.

Att skapa en hylla på väggen är ett bra initiativ för att ockupera utrymmet, men också för att ge en färdig lösning på ett placeringsproblem. Du kan enkelt placera originella föremål eller tillbehör på hyllan som lätt drar till sig uppmärksamhet.

För en ännu coolare look kan du placera hyllan i ögonhöjd, särskilt om du befinner dig i ett livligt rum som vardagsrummet. Dina gäster kommer garanterat att lägga märke till en sådan skapelse och samtidigt till de föremål som är placerade inuti.

Nu är det dags att ta fram dina snickeriverktyg. Om väggen är riktigt stor kan du placera flera hyllor sida vid sida. I det här fallet ska du välja genomtänkt förvaring. Det vill säga den centrala hyllan inom synhåll och de andra arrangerade symmetriskt eller asymmetriskt som du vill.

Dekorera din vägg med en mängd olika inspiration

photo d'une pièce avec divers éléments de décoration. 2 peintures sont accrochés sur un mur ainsi qu'une horloge noire et une petite étagère. un canapé a été créé avec des coussins posés sur des cubes de rangement.
Visa upp det som inspirerar dig och det du gillar

Det är bra att ha ett stort tomt utrymme på väggen, eftersom du kan låta din fantasi och kreativitet få fritt spelrum. En nyfiken blandning av former, färger och mönster kommer säkert att ge din vägg ett helt nytt utseende.

Allt du behöver göra är att hitta rätt inspiration: det finns inga regler. Från ramar till memorabilia till ovanliga affischer – du kan sätta in vad som helst. Så länge de får dina önskningar att gå i uppfyllelse.

Stanna dock inte vid just dessa element. Du kan använda ljus eller reflekterande föremål. De lägger till de lyckliga ensembler som redan finns för att bilda en överdådig och elegant dekoration.

Fördelen här är att du kan göra så mycket som du vill, eftersom det inte finns någon standard. Du kan till och med dekorera din vägg med färgnyanser, en skiffervägg till exempel.

Läs också: 9 steg för att göra en heminredningsmålning

Att täcka din vägg

En stor vägg utgör en stor möjlighet till dekoration. Det har du säkert förstått vid det här laget. Så om du inte skapar något kan du bara täcka väggen. Resultatet blir nästan detsamma om du gör det på rätt sätt.

Faktum är att det mycket ofta rekommenderas att först täcka väggen med färg innan man tänker på att dekorera den. Detta för att ge ett slags kreativt stöd. Du kan också använda tapeter eller både och.

Det går dock också att välja aktuella trender som till exempel en sten- eller tegelvägg. Vilket bättre sätt att lägga till en touch av originalitet till ditt rum. Om du är mer av en naturmänniska kan du välja en vägg av trä eller mineralbetong. Dessa är ett måste när det gäller inredning.

Att sätta tapeter på din vägg

Är du mer intresserad av vackra mönster eller nyanserade färger? Då ska du välja tapeter. Tapeter tar dig garanterat med på en resa från din soffa eller säng, beroende på var du placerar dem.

En av fördelarna med tapeter är att du kan sätta dem överallt. Dessutom passar den perfekt till alla typer av inredningsväggsdekorationer. Du kan placera den i ditt vardagsrum innan du hänger upp konstverk eller målningar av vackra landskap.

Förutom att tapeter är mycket trendiga håller de längre om de appliceras omsorgsfullt, mycket längre än konventionell färg. Det är därför en bra lösning för att dölja vissa brister på din vägg.

Dessutom finns tapeter i ett brett utbud av mönster, färger och storlekar. Det finns garanterat något för varje rum i ditt hus, till och med ett barnrum. Djur- eller hjältemönster är bäst.

Använd stora affischer för att täcka väggen

Om du inte kan använda tapeter finns det ett annat bra alternativ: en stor affisch. En affisch med din favoritmusikidol, en bild i naturlig storlek av ditt bästa semesterminne eller något annat… Du kommer inte att sakna inspiration.

Så en stor affisch är definitivt rätt väg att gå om du vill täcka nästan hela väggen. Formaten 50×70 cm, 60×80 cm skulle vara perfekta för att fylla det tomrum som lämnas på din vägg.

En fördel med att använda en stor affisch är förstås dess storlek. Du kan lätt se eller betrakta den från ett visst avstånd, oavsett var du befinner dig i rummet.

Om du vill leka med färg i rummet kan du till exempel använda en vacker utsikt över en del av din stad eller ett landskap som du gillar. Om rummet å andra sidan redan är rikt på färger, välj dova, men inte beklämmande neutrala färger.

Varierande affischer och displayer på en väggram

En stor affisch är inte alltid det rätta alternativet, eftersom det i slutändan fortfarande finns utrymme att fylla. I det här fallet kan du lägga till mindre affischer eller displayer. Därför är väggar med ramar ett bra alternativ.

På detta sätt kan du skapa en inredning med fotoramar, affischer och bilder i ditt vardagsrum eller målarrum. På så sätt behöver du inte välja vilka minnen du ska prioritera och lämna andra. Om du saknar inspiration till foton kan du lägga till affischer med kända fraser eller abstrakta målningar.

Fördelen här är att du har total kontroll över utseendet och känslan i ditt rum. Galleriväggar är också ett utmärkt sätt att hålladina familje- eller reseminnen intakta.

Se också till att använda liknande affischer eller bilder för att undvika olämpliga variationer i inredningen på din tavelvägg. Helheten ska vara enhetlig och homogen, men framför allt trevlig att titta på.

Hängande makraméväggar

Det är en ny trend att använda makraméväggar för dekorativa ändamål eller för att skapa föremål i bohemisk stil. Du kan alltså använda makraméväggsfärger för att förstärka tonen i ett rum.

För en vägg ovanför din säng, ovanför en soffa, är den här typen av dekoration perfekt. Du kan fritt välja om du vill köpa färdiga produkter från internet eller göra dina egna. Återbesök de vackra, mysiga och bohemiska skandinaviska motiven.

Användning av väggdrömfångare

Drömfångare har sitt ursprung i indianernas kultur och är nu mycket populära som dekorationsobjekt. Tidigare användes de uteslutande för att hålla tillbaka mardrömmar och underlätta en god sömn.

Om du är lite vidskeplig kan du placera dem i ditt sovrum för att få en god natts sömn och för att skydda dig mot mardrömmar. Begränsa dig förstås inte till sovrummet, du kan också sätta dem på en vägg i vardagsrummet. Från och med då kommer mjukheten att slå sig ner i ditt rum.

Använd snörljus eller neonljusdioder

Det kanske inte är festlig säsong, men snörljus kan vara mycket användbara för att dekorera en stor vägg. Du kan arrangera dem som du vill längs din vita vägg.

Du kan också använda LED neonljus för att skapa en magisk atmosfär i ditt favoritrum. Fördelen här är att du kan använda denna dekoration för en romantisk kväll. Vad kan vara bättre än ett ljust och mjukt ljus för att tillbringa en bra tid tillsammans?

Använd väggmattan för att täcka ett stort utrymme

När det gäller den mest attraktiva lösningen är väggmattan utan tvekanen av de första i raden. Den sparar utrymme och skapar en överdådig inredning för en särskilt mjuk atmosfär i vilket rum som helst.

Faktum är att väggmattan, förutom att täcka en stor del av väggen, ger en mycket mer färgstark och rikt mönstrad stil, beroende på vad du föredrar. Oavsett vilket rum du placerar dem i blir resultatet detsamma: en upplyftande mjukhet kommer omedelbart att utstråla från rummet.

Användning av väggdekaler

une femme en débardeur noir et en jean, de dos, pose un stickers sur un mur blanc. le stickers a la forme de buildings. une horloge est également accrochée au mur.
Klistermärken är ett utmärkt sätt att försköna en vägg

Tro inte att klistermärken bara är till för barn. Tvärtom kan de användas för alla ändamål, även dekorativa. Du kan alltså använda dem på vilken vägg som helst. Många stormarknader och butiker erbjuder ett brett utbud av klistermärken för alla smaker.

Dessa klistermärken är också relaterade till olika koncept (sport, natur, design, konst, landskap). Allt du behöver göra är att hitta de som du gillar. När du väl har valt en, använd den för att skapa en perfekt optisk illusion i rummet. Det bör också noteras att väggklistermärken är mycket populära, särskilt på grund av deras relativt låga kostnad.

Att använda en överdimensionerad klocka

Ett annat bra sätt att täcka en vägg är med en stor klocka Den tar inte bara verkligen upp mycket utrymme, utan är också ett utmärkt sätt att dölja eventuella brister på väggen.

Dessutom kan du faktiskt läsa av tiden från var som helst i rummet där väggklockan är placerad. Det vore dock klokt att inte placera en sådan klocka i ett sovrum. På grund av dess storlek kan ljudet som produceras av klockmekanismen störa din sömn.

Täcka väggen med en spegel

En spegel i vardagsrummet eller sovrummet är en bra idé som kan få dig att le varje morgon. För ett färgglatt sovrum kan du välja olika storlekar på speglar för att ge en glad ljushet.

Speglar på väggen reflekterar nämligen solljuset i hela rummet. En vacker blandning av ljusstyrka och en varierad färgpalett visas då i hela rummet. För mer design och modernitet kan duvälja små speglar som täcker hela väggen. Det kommer att se ännu mer chic ut.

Användning av en väggväxt

För en naturlig miljö i ett rum, vad är bättre än väggväxter? De ger en touch av grönska till rummet och ger rummet en djup grön nyans, beroende på vilka växter du väljer.

I allmänhet är det här hängande växter som du kan hänga på väggen, helst i ögonhöjd. I motsats till vad många tror är växter inte bara till för fönsterbänkar och byråer. Tvärtom är hängande växter mycket mer attraktiva.

De ger en naturalistisk, grön och ofta färgstark inramning, särskilt om det är blommande växter. Om du är osäker på hur du ska sköta dessa växter är det dock inget problem. Du kan använda konstgjorda växter i stället. De kommer också att vara fräscha och mjuka.

Du kan också skapa en grön vägg. Atmosfären i rummet kommer att förstärkas. Förutom att du står i direkt gemenskap med naturen kan du också njuta av den friska luft som växterna erbjuder.

Att använda trompe l’oeil-dekor

16 originella idéer för att dekorera en stor vägg Conseils déco
16 originella idéer för att dekorera en stor vägg

I ett hus är det mycket lätt att lura besökarnas vaksamhet. Du kan göra detta genom att leka med färgpaletter, erbjuda 3D-landskap eller till och med använda naturtapeter.

I själva verket har du ett stort urval av originella och attraktiva material för att klä din vägg. Det kan vara en liten träplanka vid foten av din vägg med en vacker skogsmönstrad täckmantel över den.

Om det är mer av en arbetsmiljö kan du tona ner stämningen med en betongvägg i kombination med en biblioteksmönstrad tapet. Förutom att den här inredningen är en fröjd för ögat kommer den säkert att hjälpa dig att koncentrera dig bättre.

Å andra sidan kan en trompe l’oeil-inredning också uppnås med en kombination av tapeter och klistermärken med textur av sten, trä eller tegel. En okunnig besökare skulle lätt kunna missta denna märkliga kombination för ett målat mönster på väggen.

Slutligen kan du också dekorera en stor del av väggen med följande kombinationer:

  • en del av väggen är täckt med blonda trädetaljer och den andra delen är orörd för att skapa en mysig atmosfär;
  • en kombination av gamla konstverk för en modern inredning;
  • en lätt väggdekoration i kombination med en hängande möbel, helst liten;
  • en fräsch dekoration med små speglar på blå tapeter;
  • en del av väggen som är dekorerad med paneler i en blekt färg för att ge en strandinredning;
  • en samling vintageaffischer och kort för en chic väggdekoration.

Dekorera en stor vägg: sammanfattning

Med alla dessa inredningsidéer kan du fylla din tomma vägg. För de mer designintresserade är det också möjligt att kombinera en, två eller flera idéer för att skapa en originell, unik och kreativ dekoration.

Har du svårt att hitta rätt material? Kan du inte hitta den rätta kombinationen av element? Du kan ställa dina frågor i kommentarerna. Dela också med dig av dina tips för att skapa en originell inredning.

Gratis leverans

från och med 1025 kr i inköp

Lyhörd kundtjänst och Svenska🇸🇪

5/7d dagar via E-mail

Leverans till Sverige

Leverans inom Sverige

100 % Säker

PayPal / MasterCard / Visa

10 % rabatt på hela butiken!

Anmäl dig till vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och få din välkomstgåva.